Burkina Fasóban a junta visszaállította az alkotmányt

A hatalmon lévő junta elnöke, egyben a katonai tanács elnöke Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredes lett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 31. 18:49
KABORÉ, Roch Marc Christian
Ouagadoudou, 2022. január 25. Katonák az állami televízió épülete elõtt a nyugat-afrikai Burkina Faso fõvárosában, Ouagadougouban 2022. január 24-én. Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredes ezen a napon közleményében bejelentette: megbuktatta Roch Marc Kaboré elnököt, felfüggesztette az alkotmányt, feloszlatta a kormányt és a parlamentet, valamint lezárta az ország határait. Az Európai Unió és az Egyesült Államok az elfogott államfõ azonnali szabadon bocsátását követeli. MTI/AP/Sophie Garcia Fotó: Sophie Garcia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Burkina Fasó-i junta hétfőn visszaállította az ország alkotmányát, és ígéretet tett az átmeneti kormányzás szerveinek felállítására.  

A Hazafias Mozgalom a Védelemért és a Helyreállításért (MPSR, a junta) 

biztosítja az állam folyamatosságát az átmeneti kormányzás szerveinek felállításáig

 – fogalmaz a 37 cikkből álló „alapokmány”, amelyet Cyprien Kaboré alezredes olvasott fel az állami televízióban. A dokumentum szerint az alapokmány megszünteti az alkotmány felfüggesztését, és ez utóbbit kiegészíti az átmeneti időszak idejére, amíg vissza nem tér az alkotmányos rend. Ez utóbbi pontos időpontját nem jelezték.

Az MPSR a biztonság-, a gazdaság-, a társadalom- és a fejlesztési politika, valamint az ország területi épsége helyreállításának központi döntéshozó és irányadó szerve

 – olvasható a szövegben.

Az „alapokmány” ismerteti az MPSR összetételét is. Eszerint a hatalmon lévő junta egy elnökből, két alelnökből és egy bizottsági koordinátorból áll, ez utóbbiak nevét nem közölték. A katonai tanács elnöke Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredes. A 28. cikk szerint az MPSR elnöke az államfő és a fegyveres erők főparancsnoka.

A dokumentum szavatolja az igazságszolgáltatás függetlenségét és az ártatlanság vélelmét, valamint az alkotmányban szereplő alapvető szabadságjogokat, mindenekelőtt a szabad mozgás, a szólás- és sajtószabadság jogát. A hadsereg egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy megbuktatta a 2015 óta hivatalban lévő Roch Marc Christian Kaboré elnököt, felfüggesztette az alkotmányt, feloszlatta a kormányt és a parlamentet, éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, valamint lezárta az ország határait. A hatalmat az MPSR és vezetője, Damiba alezredes vette át, aki az ország keleti – dzsihadista támadásoknak leginkább kitett – régiójáért felelős katonai körzet parancsnoka. Kaboré elnököt házi őrizetbe helyezték.

Borítókép: Katonák az állami televízió épülete előtt a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban 2022. január 24-én (Fotó: MTI/AP/Sophie Garcia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.