időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

Elmenekült a tüntetők elől Justin Trudeau

Magyar Nemzet
2022.01.30. 17:05 2022.01.30. 17:29
Elmenekült a tüntetők elől Justin Trudeau

Elhagyta Ottawát és titkos menedékbe vonult Justin Trudeau kanadai kormányfő, miután a hétvégén megérkezett a fővárosba a kötelező oltás ellen tiltakozó kamionkonvoj. A parlament biztonsági tanácsadói a többi politikus számára is azt tanácsolták, zárkózzanak be otthonaikba, mivel felmerült annak a gyanúja, hogy a tüntetők megtámadhatják lakásaikat. 

A Szabadság konvoj néven futó megmozdulás azután jött létre, hogy a hónapban korábban Trudeau bejelentette: a nemzetközi fuvarozásban résztvevő teherautó-vezetők számára kötelező a koronavírus elleni védőoltás felvétele. 

Az egy hete tartó kanadai körút után pénteken érkezett Ottawába a konvoj, amely rengeteg támogatót gyűjtött, a hétvégén legalább ötvenezren vonták blokád alá a fővárost.

A beszámolók alapján a tüntetők egész héten békésen, a rendőrséggel együttműködve tiltakoztak, azonban a hozzájuk csapódó szélsőjobboldali csoportok miatt a hatóságok azt tanácsolták az ottawai lakosoknak, hogy kerüljék el a belvárost a hétvégén. A megmozdulás szervezői egyébként kifejezetten kiemelték, nem szeretnének semmilyen rendbontást. A protestálók közt azonban akadtak olyanok, akik háborús emlékműveken táncoltak és Terry Fox kanadai nemzeti hős szobrát is megszentségtelenítették. 

− Kanadaiak generációi harcoltak és adták életüket jogainkért, köztük a szólásszabadságért is, azonban nem ezért. Szégyenkezhetnek azok, akik részt vettek ebben

− írta Twitter-bejegyzésében Wayne Eyre tábornok vezérkari főnök. 

A Szabadság konvoj nem csak kanadaiak figyelmét keltette fel. Többek között Donald Trump korábbi amerikai elnök és fia, valamint a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk is kiállt a tüntetők mellet. Trump a texasi Conroe városában tartott gyűlésén dicsérte a kamionosokat:

− Ezeknek a nagyszerű kanadai teherautó-vezetőknek tudniuk kell, teljes mellszélességgel mellettük állunk. Többet tesznek az amerikai szabadság védelméért, mint országunk vezetői

− fogalmazott a volt elnök. 

A Kanadai Kamionsofőrök Szövetsége szerint egyébként a nemzetközi fuvarozásban résztvevő teherautó-vezetők 85-90 százaléka be van oltva, a tiltakozás a szabadságjogaik korlátozása ellen irányul. Hozzátették; a szervezet nem támogatja a konvojt, azonban a mandátum érvénybe lépésével körülbelül tizenhatezer kamionos veszítheti el munkáját, ez pedig nem fog kedvezni az amúgy is akadozó ellátási láncoknak. 

Borítókép: a kamionosok kötelező oltása ellen tüntetnek Ottawában (Fotó: AP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.