Elmenekült a tüntetők elől Justin Trudeau

A nemzetközi kamionosok kötelező oltása ellen tiltakozó tömegek lezárták Ottawa belvárosát.

Magyar Nemzet
2022. 01. 30. 17:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhagyta Ottawát és titkos menedékbe vonult Justin Trudeau kanadai kormányfő, miután a hétvégén megérkezett a fővárosba a kötelező oltás ellen tiltakozó kamionkonvoj. A parlament biztonsági tanácsadói a többi politikus számára is azt tanácsolták, zárkózzanak be otthonaikba, mivel felmerült annak a gyanúja, hogy a tüntetők megtámadhatják lakásaikat. 

A Szabadság konvoj néven futó megmozdulás azután jött létre, hogy a hónapban korábban Trudeau bejelentette: a nemzetközi fuvarozásban résztvevő teherautó-vezetők számára kötelező a koronavírus elleni védőoltás felvétele. 

Az egy hete tartó kanadai körút után pénteken érkezett Ottawába a konvoj, amely rengeteg támogatót gyűjtött, a hétvégén legalább ötvenezren vonták blokád alá a fővárost.

A beszámolók alapján a tüntetők egész héten békésen, a rendőrséggel együttműködve tiltakoztak, azonban a hozzájuk csapódó szélsőjobboldali csoportok miatt a hatóságok azt tanácsolták az ottawai lakosoknak, hogy kerüljék el a belvárost a hétvégén. A megmozdulás szervezői egyébként kifejezetten kiemelték, nem szeretnének semmilyen rendbontást. A protestálók közt azonban akadtak olyanok, akik háborús emlékműveken táncoltak és Terry Fox kanadai nemzeti hős szobrát is megszentségtelenítették. 

− Kanadaiak generációi harcoltak és adták életüket jogainkért, köztük a szólásszabadságért is, azonban nem ezért. Szégyenkezhetnek azok, akik részt vettek ebben

− írta Twitter-bejegyzésében Wayne Eyre tábornok vezérkari főnök. 

A Szabadság konvoj nem csak kanadaiak figyelmét keltette fel. Többek között Donald Trump korábbi amerikai elnök és fia, valamint a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk is kiállt a tüntetők mellet. Trump a texasi Conroe városában tartott gyűlésén dicsérte a kamionosokat:

− Ezeknek a nagyszerű kanadai teherautó-vezetőknek tudniuk kell, teljes mellszélességgel mellettük állunk. Többet tesznek az amerikai szabadság védelméért, mint országunk vezetői

− fogalmazott a volt elnök. 

A Kanadai Kamionsofőrök Szövetsége szerint egyébként a nemzetközi fuvarozásban résztvevő teherautó-vezetők 85-90 százaléka be van oltva, a tiltakozás a szabadságjogaik korlátozása ellen irányul. Hozzátették; a szervezet nem támogatja a konvojt, azonban a mandátum érvénybe lépésével körülbelül tizenhatezer kamionos veszítheti el munkáját, ez pedig nem fog kedvezni az amúgy is akadozó ellátási láncoknak. 

Borítókép: a kamionosok kötelező oltása ellen tüntetnek Ottawában (Fotó: AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.