időjárás 25°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Gulyás Gergely: Holnaptól csak magyar rendszámmal lehet kedvezményes áron tankolni a benzinkutakon

EMA: Az omikron ellen emlékeztető oltás beadására van szükség

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.21. 18:19
EMA: Az omikron ellen emlékeztető oltás beadására van szükség

Bár a koronavírus omikron változata által okozott fertőzést és enyhe megbetegedést a jelenlegi vakcinák kevésbé tudják megakadályozni, az oltás, különösen az emlékeztető oltás beadása továbbra is jelentős védelmet nyújt a súlyos tünetekkel szemben, és csökkenti a kórházi ápolás szükségességét – közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken. Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség a Gyógyszerszabályozó Hatóságok Nemzetközi Koalíciójának a koronavírus elleni oltási műveletekről nemrégiben tartott egyeztetése eredményét ismertetve közölte:

az omikron variáns esetében az emlékeztető adagok rövid időközönként történő beadása hosszabb távon nem tartható fenn.

Hangsúlyozták: hosszú távú stratégiát kell kidolgozni a járvány kezeléséhez szükséges vakcinák típusaira vonatkozóan. Véleményük szerint klinikai vizsgálatokat kell végezni egy új vakcina kifejlesztésének és alkalmazásának támogatására. Az uniós ügynökség nemrégiben már megállapította, hogy azok, akik megkapták az oltások emlékeztető adagját is, védettebbek az omikronnal szemben, mint azok, akik egy vagy két oltást kaptak. Az EMA hangsúlyozta:

az oltás továbbra is a világjárvány elleni küzdelem legjobb eszköze. Továbbra is erőfeszítéseket kell tenni az oltatlanok beoltására, valamint az emlékeztető oltások beadásának felgyorsítására.

Borítókép: Koronavírus elleni oltást adnak be egy oltóközpontban a Párizs közelében lévő Saint-Quentin-en-Yvelines-ben 2021. december 21-én (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)