Ezrek tüntettek Brüsszelben és Prágában is a korlátozások ellen

Belgium és Csehország is kész újabb intézkedéseket bevezetni a koronavírus omikron változata miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 10. 9:47
null
Brüsszel, 2022. január 9. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások és az oltás kötelezõvé tétele ellen tüntetnek Brüsszelben 2022. január 9-én. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy ötezren tüntettek Brüsszelben a belga kormány által a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett intézkedések ellen, a rendbontásba torkollott megmozduláson többeket előállítottak; Belgiumban egy hét alatt 97 százalékkal emelkedett az új fertőzéses esetek száma – közölte a La Libre Belgique című belga napilap vasárnap.

A francia nyelvű napilap jelentése szerint a kora este befejeződött, Együtt a szabadságért jelige alatt meghirdetett tüntetés szervezői úgy vélték, a rendkívüli intézkedések a társadalom polarizálódásához vezetnek, az embereket két csoportra osztják, és feltételessé teszik az alapvető jogokat.

A beszámoló szerint a megmozdulás résztvevői közé rendbontók keveredtek, akik petárdákat robbantottak, kukákat és kidobott karácsonyfákat gyújtottak fel.

Legkevesebb harminc embert előállítottak. Emlékeztettek, Brüsszelben több alkalommal vonultak utcára a koronavírus-járvány megfékezése ellen bevezetett intézkedések miatt tiltakozók, az egyik utolsó, november végén tartott megmozduláson több mint 35 ezren vetek részt.

Néhány ezren tüntetnek az intézkedések ellen, velük szemben azonban milliók teszik azt, amit kell

 – idézte a napilap Alexander De Croo belga miniszterelnököt, aki a VTM nevű flamand nyelvű belga közszolgálati televíziónak adott vasárnap interjút. Hozzátette: tüntetni nem tilos, de a lakosság nagy része követi a szabályokat.

A belga miniszterelnök a Le Soir című francia nyelvű belga napilapnak nyilatkozva azt mondta: noha a koronavírus omikron variánsának rendkívül gyors terjedése ellenére a kórházi ellátásra szorulók száma csökken, szükség esetén a kormány kész azonnali lépéseket tenni. Szavai szerint a kilábalás a járványból hosszadalmas lesz, akár két-három évig is eltarthat. De Croo reményét fejezte ki, hogy a járványügyi mutatók idővel lehetővé teszik a rendkívül szabályok fokozatos feloldását, de – mint mondta – fel kell készülni újabb megszorításokra is.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet vasárnapi jelentésében közölte: egyre több, koronavírussal fertőzöttet vesznek nyilvántartásba Belgiumban. 

Az elmúlt hét napban átlagosan 17 555 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust Belgiumban, ez egy hét viszonylatában 97 százalékos emelkedés.

Emlékeztettek, a december 30-án feljegyezett, akkor kimagaslónak számtó 16 031 új esetet követően hétfőn 27 518, kedden 28 042, szerdán pedig 25 905 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Naponta átlagosan 181 beteget szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt Belgiumban, számuk egy hét alatt legkevesebb 15-tel emelkedett. Jelenleg 1851 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 444-en részesülnek intenzív ellátásban. Átlagosan 22 ember hal meg a fertőzés következtében. Az utóbbi mutatók csökkenő tendenciát mutatnak – közölték. A világjárvány kezdete óta 2 231 686 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 28 459 ember halt meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Belgiumban.

Mindeközben ezrek vonultak az utcára Prágában is vasárnap, hogy az idősek és egyes foglalkozások művelői számára kötelező koronavírus elleni védőoltás ellen tiltakozzanak. A tüntetők a prágai Vencel téren gyülekeztek, majd átvonultak a városon a „Szabadságot!” jelszót skandálva. 

A felszólalók kétségbe vonták a jelenlegi oltások hatékonyságát, elutasították a gyermekek beoltását és az arcmaszk viselését.

Szombaton hasonló, de kisebb tüntetéseket tartottak több cseh városban, így Brnóban, Usti nad Labemben, Olomoucban (Olmütz), Karlovy Varyban és Ceske Budejovicében.

Az előző cseh kormány december elején tette kötelezővé a védőoltást a hatvan év felettiek, az egészségügyi dolgozók, a szociális gondozók, a rendőrök, a tűzoltók és az orvostanhallgatók számára.

A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások miatt tüntetnek Prágában 2022. január 9-én Fotó: Petr David Josek

Andrej Babis kormányát decemberben az októberi választásokon győztes ötpárti koalíció által alakított, Petr Fiala vezette kabinet váltotta fel. Az új kormány ellenezte az idősek beoltását, de nem zárta ki, hogy a járvány alakulásától függően egyesek számára kötelező lesz. A kormány várhatóan február végéig jelenti be, hogyan döntött. A hatóságok várakozásai szerint a gyorsan terjedő omikron variáns lesz az országban a jövő héten a domináns változat. A 10,7 milliós cseh lakosságból 6,7 millió kapta meg a teljes oltási sort, több mint 2,8 millióan pedig már az emlékeztető oltást is.

Borítókép: a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások és az oltás kötelezővé tétele ellen tüntetnek Brüsszelben 2022. január 9-én (Fotó: MTI/EPA/Julien)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.