időjárás 3°C Karola, Károly 2022. January 28.
logo

Görögországban pénzbírságot kell fizetniük a 60 év feletti oltatlanoknak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.14. 15:13 2022.01.14. 15:19
Görögországban pénzbírságot kell fizetniük a 60 év feletti oltatlanoknak

Görögországban havonta pénzbírságot kell fizetniük azoknak a 60 év felettieknek, akik megtagadják a koronavírus elleni oltás felvételét 

– jelentette pénteken a Le Figaro című francia lap.

Sajtótájékoztatóján Jánnisz Ikonómu kormányszóvivő a döntést azzal indokolta, hogy tízből kilenc, koronavírussal összefüggő haláleset ebből a korcsoportból kerül ki.

Tíz intubált betegből hét 60 év feletti, és közülük tízből nyolc oltatlan

− tette hozzá. A január 16-án életbe lépő rendelkezés értelmében az oltást megtagadók havonta 100 eurót (mintegy 35 ezer forint) kötelesek fizetni mindaddig, amíg be nem oltatják magukat. Tanosz Plevrisz egészségügyi miniszter vasárnap azt közölte, hogy február 1-jétől oltatlannak minősülnek mindazok, akik nem vették fel a koronavírus elleni emlékeztető oltást a második oltás után eltelt hét hónap alatt.

– Az oltási igazolás továbbra is érvényes lesz, mert kilenc hónapos európai igazolásról van szó, de nem részesülhetnek olyan előnyökben, mint a kizárólag oltottak számára engedélyezett helyek igénybevétele 

− tette hozzá Plevrisz. Görögországban a tizenegymillió lakosból több mint hétmillióan vették fel a védőoltást. Több mint 3,9 millióan kapták meg már az emlékeztető oltást is. A fertőzéseknek az omikron variáns okozta fellángolása miatt a kormány december 29-én újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be.

Borítókép: Koronavírustesztet végeznek el egy utason az athéni Elefthériosz Venizélosz nemzetközi repülőtéren 2020. június 15-én (Fotó: MTI/AP/Thanszisz Sztavrakisz)