Halálra taposták egymást zarándokok egy hindu szentélynél

Az indiai hegytetőn található kegyhelyhez igyekvő hívők az újévi imáikat szerették volna elmondani.

2022. 01. 01. 15:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Agyontaposták egymást zarándokok az újév első napján egy indiai hindu kegyhelynél: legkevesebb 12-en életüket vesztették, 14-en pedig megsérültek. A tragédia a sötét hajnali órákban történt, miközben több ezer zarándok igyekezett a Katra városban található Vaishno Devi – vagyis a hindu Devi anyaistennő megnyilvánulásáról elnevezett – sziklaszentélyhez.

Egyes jelentések szerint az emberéleteket követelő tömegpánikot az okozta, hogy vita robbant ki néhány hívő között.

Mások pedig arról számoltak be, hogy túl sok zarándok gyűlt össze, akik elszántan próbáltak a szentély közelébe férkőzni, hogy elmondhassák újévi imáikat.

A pandémia előtt átlagosan napi százezren gyalogoltak fel a meredek, kanyargós hegyi úton a szent helyre, ám a járványhelyzet alatt a zarándokok számát huszonötezer főben korlátozták a hatóságok. Szemtanúk szerint azonban szombaton meghaladhatta ezt a maximális értéket a látogatók száma.

– Senki sem ellenőrizte a látogatók előzetes regisztrációját. Sokszor jártam már ezen a zarándokhelyen, de még sosem láttam ekkora tömeget

– nyilatkozta az AFP hírügynökségnek az eset szemtanúja, Ravinder.

– Az emberek egymásra estek, és annyira összegabalyodtak, hogy nehéz volt megállapítani, kinek a végtagjait látom

– írta körül a szerencsétlenséget.  

Narendra Modi indiai miniszterelnök Twitter-üzenetében arról írt, mélyen elszomorítja a halálos áldozatokkal járó tömegpánik, valamint mielőbbi felépülést kívánt a sebesülteknek. Kormánya egymillió rúpia (négymillió forint) kártérítés megfizetését ígérte minden egyes halálos áldozat legközelebbi hozzátartozójának, és kétszázezer rúpiát a sérülteknek.

Indiai hindu fesztiválokon és zarándoklatokon egyébként gyakran fordulnak elő hasonló halálos balesetek: 2013-ban és 2011-ben is több mint száz embert tapostak halálra vallásos eseményeken – számolt be róla az MTI.

Borítókép: A Vaishno Devi-szentély (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.