időjárás 25°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Gulyás Gergely: Holnaptól csak magyar rendszámmal lehet kedvezményes áron tankolni a benzinkutakon

Ír halászok űznék el az orosz hadiflottát

Harangozó Éva
Forrás: Politico
2022.01.26. 19:20 2022.01.26. 19:34
Ír halászok űznék el az orosz hadiflottát

Ír halászhajók azt tervezik, hogy megzavarják az orosz haditengerészet hadgyakorlatait – közölte kedden Patrick Murphy, az ír haltenyésztők szervezetének vezérigazgatója.

A katonai gyakorlatokat a jövő hónapban nemzetközi vizeken tartják Írország délnyugati partjaitól 240 kilométerre. Az ír halászok nem örülnek az eseménynek: azt állítják, hogy a gyakorlatok Írország szempontjából egy fontos halászati ​​régiót fenyegetnek. Úgy tudni, félmilliárd tonna tőkehal található azon a területen, ahol az orosz hadgyakorlatokat megtartanák, és a vezérigazgató úgy látja: a művelet során kilőtt rakéták kárt tehetnek az élővilágban.

„Cselekedni akarunk”– jelentette be Murphy. A Politicónak nyilatkozva elmondta azt is: 

Csónakjaink február elsején kimennek arra a területre horgászni, ahol az orosz manőver folyik, és amikor az egyik hajónk visszatér a kikötőbe, egy másik indul ki, így folyamatos lesz a jelenlétünk a vízen.

Oroszországnak joga van haditengerészeti gyakorlatokat tartani az ír partok közelében, ugyanakkor a hatóságok szerint ez jelenleg nem kívánatos. Simon Coveney ír külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy Oroszország katonai tervei „nem üdvözlendők”. Hangsúlyozta, hogy a jövő hónap elején tartandó gyakorlatokra nemzetközi vizeken – de Írország légterén és kizárólagos gazdasági övezetén belül – kerül sor. Jurij Filatov, Oroszország írországi nagykövete próbálta nyugtatni a kedélyeket: kijelentette, hogy az ország haditengerészetének jövő hónapra tervezett hadgyakorlata a délnyugati ír partoknál nem jelent veszélyt Írországra. Filatov a dublini orosz nagykövetségen tartott sajtótájékoztatón hétfőn este elmondta, hogy a haditengerészeti gyakorlatokat és kiképzést végző különböző haditengerészeti erők, köztük az oroszok is, rutinszerűen hajtanak végre a fentiekhez hasonló műveleteket az Atlanti-óceán északkeleti részén évek óta.

Borítókép: Kilátás Cobh vízpartjára halászhajókkal 2016. december 29-én (Fotó: Artur Widak / NurPhoto / AFP)