Ír halászok űznék el az orosz hadiflottát

Halászok akarnak megzavarni egy haditengerészeti gyakorlatot az ír partoknál.

Forrás: Politico2022. 01. 26. 19:20
Daily life in County Cork
A view of Cobh waterfront with fishing boats. On Thursday, 29 December 2016, in Cobh, Cork, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: AFP/Artur Widak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ír halászhajók azt tervezik, hogy megzavarják az orosz haditengerészet hadgyakorlatait – közölte kedden Patrick Murphy, az ír haltenyésztők szervezetének vezérigazgatója.

A katonai gyakorlatokat a jövő hónapban nemzetközi vizeken tartják Írország délnyugati partjaitól 240 kilométerre. Az ír halászok nem örülnek az eseménynek: azt állítják, hogy a gyakorlatok Írország szempontjából egy fontos halászati ​​régiót fenyegetnek. Úgy tudni, félmilliárd tonna tőkehal található azon a területen, ahol az orosz hadgyakorlatokat megtartanák, és a vezérigazgató úgy látja: a művelet során kilőtt rakéták kárt tehetnek az élővilágban.

„Cselekedni akarunk”– jelentette be Murphy. A Politicónak nyilatkozva elmondta azt is: 

Csónakjaink február elsején kimennek arra a területre horgászni, ahol az orosz manőver folyik, és amikor az egyik hajónk visszatér a kikötőbe, egy másik indul ki, így folyamatos lesz a jelenlétünk a vízen.

Oroszországnak joga van haditengerészeti gyakorlatokat tartani az ír partok közelében, ugyanakkor a hatóságok szerint ez jelenleg nem kívánatos. Simon Coveney ír külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy Oroszország katonai tervei „nem üdvözlendők”. Hangsúlyozta, hogy a jövő hónap elején tartandó gyakorlatokra nemzetközi vizeken – de Írország légterén és kizárólagos gazdasági övezetén belül – kerül sor. Jurij Filatov, Oroszország írországi nagykövete próbálta nyugtatni a kedélyeket: kijelentette, hogy az ország haditengerészetének jövő hónapra tervezett hadgyakorlata a délnyugati ír partoknál nem jelent veszélyt Írországra. Filatov a dublini orosz nagykövetségen tartott sajtótájékoztatón hétfőn este elmondta, hogy a haditengerészeti gyakorlatokat és kiképzést végző különböző haditengerészeti erők, köztük az oroszok is, rutinszerűen hajtanak végre a fentiekhez hasonló műveleteket az Atlanti-óceán északkeleti részén évek óta.

Borítókép: Kilátás Cobh vízpartjára halászhajókkal 2016. december 29-én (Fotó: Artur Widak / NurPhoto / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.