Lelőttek, majd élve felgyújtottak két újságírót Haitin

A haiti riporterek a helyi bandaháborúk áldozatai lettek.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2022. 01. 07. 18:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön lelőtték, majd élve felgyújtották Wilguens Louissaint-t és kollégáját, John Wesley-t, akik Port-au-Prince, Haiti fővárosának egyik külterületén utaztak át − számol be a CNN. Az egyikük munkáltatójának Facebook-bejegyzéséből kiderül, valószínűleg a területért rivalizáló bandák egyike állhat a gyilkosságok mögött. Egy névtelen forrás a Reuters hírügynökségnek egy harmadik újságíróról is beszámol, aki azonban volt annyira szerencsés, hogy sikerült elmenekülnie a helyszínről.

A belbiztonsági helyzet Jovenel Moise volt haiti elnök tavaly júliusi meggyilkolása óta katasztrofális a karibi országban. Szombaton például a miniszterelnök, Ariel Henry ellen próbált meg merényletet elkövetni két fegyveres. A kormányfő azután vált a bandák célpontjává, miután ígéretet tett az ellenük való kemény fellépésre. 

A határozott szavak ellenére a rendőrség szinte tehetetlen az ügyben, tavaly március óta nem tudtak szervezett rajtaütést végre hajtani a bűnbandákon. Éppen azóta, hogy egy razzia következtében négy egyenruhás életét vesztette.

A helyi média szerint a támadás oka az volt, hogy az újságírók egy rivális banda vezetőjével szerettek volna interjút készíteni. A riportereket ért támadások egyébként egyáltalán nem ritkák Haitin: a Reporters Without Borders szervezet jelentései alapján a karibi országban az utóbbi években folyamatosan növekszik az erőszakos cselekmények során életüket vesztő újságírók száma.

Borítókép: Haiti biztonsági helyzete folyamatosan romlik a politikai instabilitás miatt (Fotó: Getty Images) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.