Még sok a kérdés az olasz elnökválasztás körül

Szakértők szerint Mario Draghi lesz az államfő, Mateo Salvini kormányfőként számít rá a jövőben is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 19. 16:20
DRAGHI, Mario
Róma, 2021. december 22. Mario Draghi olasz miniszterelnök évzáró sajtótájékoztatót Rómában 2021. december 22-én. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogászok és politológusok továbbra is a jelenlegi kormányfőt, Mario Draghit tartják legesélyesebb jelöltnek az államfői székbe Olaszországban, ami akár kormányátalakításhoz is vezethet, miközben Matteo Salvini, a koalícióhoz tartozó Liga vezetője másik jelöltet javasol, és az Öt Csillag Mozgalom sem akarja félbeszakítani Draghi kormányfői munkáját a politikusok szerdai nyilatkozatai szerint.

A szövetséges Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és a szintén baloldali Szabadság és Egyenlőség (LeU) szerdai találkozóján sem sikerült közös jelöltet találni: az M5S nem támogatja Mario Draghi jelölését az államfői palotába, amit a PD szorgalmaz.

− Készen állunk az egyeztetésre a jobboldali erőkkel − mondta a PD-főtitkár és volt miniszterelnök, Enrico Letta az újságíróknak. Az M5S elnöke, Giuseppe Conte volt kormányfő hozzátette, feltételként szabják, hogy a jobboldal visszavonja a Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke − szintén volt kormányfő − Silvio Berlusconi jelölését, melyet valójában még maga Berlusconi sem erősített meg.

A számítások szerint Silvio Berlusconinak a hétfőn délután kezdődő államfőválasztás negyedik fordulójában lehet esélye, amikor az abszolút többséghez elegendőnek számít 505 szavazat megszerzése. Jelenleg azonban a volt kormányfőnek az utóbbihoz is hiányzik a parlament még több mint ötven tagjának támogatása.

Az államfőválasztásról a külföldi tudósítóknak tartott tájékoztatón Roberto D’Alimonte politológus „minimálisnak” nevezte Silvio Berlusconi esélyeit, hangsúlyozva, hogy az elnöki székért folytatott politikai játszma tulajdonképpen már a következő, 2023-as parlamenti választásról szól. Nem mindegy ugyanis, milyen kormányfő és milyen összetételű kormány vezeti az országot a jövőre esedékes választásokat megelőző évben, melyben új választási törvényt is kell alkotni.

Berlusconinak saját elnöki kinevezésénél is fontosabb, hogy „kingmaker” szerepében, vagyis királyválasztóként beleszólása legyen Sergio Mattarella államfő utódjának kiválasztásába

− vélekedett D’Alimonte. Megjegyezte, sok függ attól is, hogy Berlusconi mikor erősíti meg vagy vonja vissza jelölését, „mivel azzal akár az elnökválasztás első fordulóinál tovább is várhat”.

A római Luiss egyetem politológiai műhelyét vezető Giovanni Orsina úgy vélte, a kormánypártok nem akarnak előre hozott választásokat. Hozzátette, ha Draghi lesz az államfő, a kormány átalakulhat, de lényegében „minden úgy marad, ahogy most van, és Draghi államfőként is befolyása alatt tarthatja a miniszterelnökként elindított pénzügyi-gazdasági programokat”.

A szakértők továbbra is Mario Draghit tartják a legesélyesebb elnökjelöltnek, de nem zárták ki, hogy az utolsó pillanatban más nevek is előtérbe kerülnek, mint például a baloldalhoz közeli, korábbi kétszeres kormányfő, Giuliano Amato, Maria Elisabetta Casellati, a szenátus elnöke, a FI politikusa vagy Marta Cartabia alkotmányjogász, mostani igazságügyi miniszter. 

Hangsúlyozták, hogy akár Sergio Mattarella is a helyén maradhatna átmeneti időszakra.

Matteo Salvini szerint egyáltalán nem biztos, hogy Mario Draghi lesz az ország tizenharmadik elnöke. Salvini más jelöltről beszélt, aki − szavai szerint − széles támogatottsággal bírhat, de nem árulta el, kire gondol. A Liga csütörtökön tart újabb egyeztetést szövetségeseivel, vagyis a FI-vel és a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérekkel (FdI).

A FI alelnöke, Antonio Tajani úgy nyilatkozott, hogy az elnökválasztásig hátralévő négy nap „nagyon hosszú időnek számít”, mivel az olasz politikai hagyomány részét képezi, hogy a többségtől támogatott államfőjelöltek akár a szavazás előtti „utolsó percekben lépnek elő a háttérből”.

A parlament együttes ülésén rendezendő voksolás hétfőn 15 órakor kezdődik, és a pandémia miatt napi egy szavazást tartanak. A többfordulós elnökválasztás végső határideje február 3., amikor Sergio Mattarellának lejár a mandátuma.

Az első három fordulóban kétharmados többségére van szükség, a negyediktől elegendő az abszolút többség.

Borítókép: Mario Draghi olasz miniszterelnök évzáró sajtótájékoztatót Rómában 2021. december 22-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.