Megérkezett az amerikai fegyverszállítmány Ukrajnába

Oroszország felszólította Kijevet, hogy ne fegyverkezzen.

MTI
2022. 01. 22. 12:05
Amerikai fegyverszállítmány érkezett Kijevbe. Twitter/US Embassy Kyiv
Forrás: Twitter/US Embassy Kyiv
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, kétszázmillió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag  – közölte a kijevi amerikai nagykövetség. Joe Biden elnök indítványára a washingtoni kongresszus még decemberben hagyta jóvá a fegyversegélyt Ukrajnának az orosz katonai fenyegetésre hivatkozva. Az első szállítmánnyal – amely fegyvereket és lőszert tartalmaz a frontvonalon harcoló katonáknak – éjjel szállt le egy amerikai repülőgép Kijevben – írta a nagykövetség Twitter-oldalán.

Oroszország a közelmúltban többször is felszólította Ukrajnát, hogy ne fegyverkezzen tovább, mert az csak növeli a katonai feszültséget, és felbátoríthatja arra, hogy katonai erővel próbálja visszaszerezni a szakadár oroszbarát keleti régiókat – írta a DPA hírügynökség. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: 

Ukrajnában az ilyen segítségnyújtást úgy tekintik, mint korlátozás nélküli felhatalmazást a Donyec-medencei katonai művelet végrehajtására.    

Felszólította a nyugati országokat, hogy állítsák le agresszív oroszellenes információs kampányukat, ne járuljanak hozzá Ukrajna militarizálásához és ne húzzák be a NATO-ba az Oroszországgal szomszédos államot. Úgy vélekedett, hogy inkább az ukrajnai válság rendezéséről szóló minszki megállapodások és egyéb nemzetközi kötelezettségei végrehajtására kellene ösztönözniük a kijevi rezsimet.

Pénteken Genfben tárgyalt Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kialakult feszültségről. Mindketten hasznosnak ítélték találkozójukat, és megállapodtak a megbeszélések folytatásában.

Borítókép: Amerikai fegyverszállítmány érkezett Kijevbe (Fotó: Twitter/US Embassy Kyiv)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.