Nem őt akarták, de Sergio Mattarella marad az olasz államfő

A folyamatos egyeztetés ellenére a pártok nem tudtak közös jelöltben megállapodni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 29. 21:39
MATTARELLA, Sergio
Róma, 2022. január 29. A koronavírus-járvány miatt kialakított új szavazófülkék a parlament, vagyis a római Montecitorio-palota alsóházi termében az olasz elnökválasztás hetedik fordulójában 2022. január 29-én. Az elsõ hat szavazási forduló eredménytelennek bizonyult, mivel a szavazásra jogosultak többsége ismét fehér cédulát dobott be az urnába. A jelöltállítás nélkül kezdõdött többfordulós szavazáson 1946 óta a tizenharmadik államfõt választják meg a hétéves mandátuma végén leköszönõ Sergio Mattarella utódjának. MTI/EPA/Pool/LaPresse/Roberto Monaldo Fotó: Roberto Monaldo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfőn kezdődött olasz elnökválasztás nyolcadik fordulójában a római parlament a szükséges 505 szavazatot túllépve 759 vokssal az eddigi államfőt, Sergio Mattarellát választotta meg ismét köztársasági elnöknek.

Sergio Mattarellát a parlamenti frakcióvezetők szombat délután kérték fel az egymás utáni második mandátum elfogadására, miután a pártok nem tudtak más közös jelöltben megegyezni. Egyedül az Olaszország Fivérei jobboldali ellenzéki párt nem támogatta Mattarella újraválasztását.

A nyolcvanéves Mattarella február első napjaiban teszi lesz a hivatali esküt a következő hét évre.

Elődje, Giorgio Napolitano után a második államfő, aki egymás után két mandátumot vállal el.

A 2015. február 3-án megválasztott Mattarella az utóbbi hónapokban folyamatosan azt hangoztatta, hogy nem kíván újabb mandátumot vállalni. Az elnökválasztás szavazási fordulói idején közösségi oldalán az államfői palotából történő kiköltözése fotóit közölte.

A parlament felkérésére azonban nem utasíthatja vissza az újabb mandátumot, ha a pártok attól teszik függővé a kormányzás és az ország stabilitását.

Sergio Mattarella újraválasztása azt jelenti, hogy Mario Draghi kormányfő marad.

A napról napra ismétlődő szavazás, és azt kísérő folyamatos egyeztetés ellenére a pártok nem tudtak közös jelöltben megállapodni. A jobbközép pénteken a szenátus elnökét, Maria Elisabetta Casellatit, a Hajrá, Olaszország! politikusát jelölte, aki nem kapott többséget. Péntek este a Liga és az Öt Csillag Mozgalom egyik szárnya a párton kívüli Elisabetta Bellonit javasolta első női államfőnek, de a titkosszolgálatot vezető Belloni sem nyerte el a többség tetszését.

Matteo Salvini, a Liga vezetője rábólintott Mattarella ismételt jelölésére, úgy nyilatkozva, hogy „az olaszok nem érdemlik meg, hogy az elnökválasztási káosz tovább húzódjon”. Giuseppe Conte, az Öt Csillag Mozgalom elnöke kijelentette, minden más jelölt megosztónak bizonyult, és az ország nem maradhat egyetlen napig sem kormány nélkül. Arra utalt, hogy Mario Draghi szerinte nem hagyhatja el a miniszterelnöki széket az államfőiért.

A Huffingtonpost.it kommentárja szerint Mattarella újraválasztása a politika kudarcát bizonyítja, amely tíz év alatt kétszer kényszerül megtartani az államfőket, és tíz éve nem képes választásokkal kormányt állítani. 

Borítókép: A koronavírus-járvány miatt kialakított új szavazófülkék a parlament alsóházi termében az olasz elnökválasztás hetedik fordulójában 2022. január 29-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/LaPresse/Roberto Monaldo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.