Oltásra kötelezik az ötven év feletti munkavállalókat Olaszországban

A rendelet február 15-én lép életbe, a szabálysértőket 600–1500 euró közötti bírsággal büntetik.

2022. 01. 07. 7:10
Róma, 2021. december 27. Sétáló emberek Róma központjában 2021. december 27-én. A koronavírus omikron változatának terjedése miatt újra kötelezõvé tették a védõmaszk használatát kültéren is. MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci Fotó: Fabio Frustaci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggasztóan romlik Olaszországban a járványügyi helyzet, az újonnan regisztrált fertőzöttek száma újabb rekordot döntött szerdán, amikor 189 ezer új beteget azonosítottak. Az egészségügyi minisztérium hivatalos adatai szerint az intenzív osztályon kezelt betegek hetven százaléka nem vette fel a védőoltás egyetlen adagját sem. Többek között ez az adat motiválta a Mario Draghi vezette olasz kormányt a további szigorító döntések meghozatalában. A kormány lépésről lépésre tesz kísérletet az oltásellenzők vagy a még bizonytalanok meggyőzésére. 

Már hetek óta közbeszéd tárgyát képezte a munkavégzéshez szükséges oltási kötelezettség bevezetése. A minisztertanács a szerdai ülésén döntött arról, hogy kiket és milyen formában érint a vakcina felvételének kötelezővé tétele, ez esetben is a fokozatosság elvét követi a kormány. 

A jelen rendelet egyelőre csak az ötven év feletti munkavállalókra vonatkozik, akik a továbbiakban nem folytathatják tevékenységüket negatív teszteredmény felmutatásával, csak oltási igazolvánnyal.

A február 15-én életbe lépő rendelet június 15-ig marad érvényben. A szabálysértőket 600–1500 euró közötti bírsággal büntetik. A szerdai ülés nem volt feszültségektől és konfliktusoktól mentes: a jobboldali Liga határozottan ellenezte a munkavégzőkre vonatkozó további szigorítást a már jelenleg is komoly nehézségekkel küzdő munkavállalók helyzetére hivatkozva. A baloldali Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom viszont támogatta Mario Draghi kormányfő szigorításait. 

A Ligának annyit azért sikerült elérnie, hogy a betegségből kigyógyult személyek is Super Green Passt kaphatnak – a dokumentumot viszont az eredeti zöldkártyától, a Green Passtól eltérően már nem lehet negatív teszteredménnyel megigényelni.

A január 10-től kezdődően védettséghez kötött Super Green Pass birtokában lehet éttermek és kávéházak külső és belső helyiségeiben fogyasztani, színházakat, mozikat, múzeumokat, uszodákat és konditermeket látogatni, sporteseményeken, valamint konferenciákon részt venni, illetve szállodában szobát foglalni. Továbbá egyre több szolgáltatás igénybevételéhez szükséges az igazolvány felmutatása, január 20-tól egészen június 15-ig zöldkártya szükséges a banki, a kereskedelmi, valamint a kozmetikai szolgáltatások igénybevételekor, illetve a postára és a közhivatalokba lépéshez.

Az iskolák megnyitásának elhalasztásáról nem született kormánydöntés, egy osztályon belül azonban már két fertőzött diák is indokolja a távoktatásra való átállást. Az elmúlt egy hétben megduplázódott a 12 év alatti fertőzött gyermekek száma, és egyre több kisgyermek szorul orvosi ellátásra. Csütörtök délben hatszáz iskolavezető közös felhívásban fordult a kormányhoz, hogy a hónap végéig ne engedélyezze az iskolák megnyitását, csak az online oktatás lehetőségét. A katasztrofális járványügyi helyzet elkerülésére pedig egyre több cég és hivatal is kéri az otthoni munkavégzésre való áttérés lehetőségét a hónap végéig.

Borítókép: Sétáló emberek Róma központjában 2021. december 27-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.