Strasbourgban sem kértek az észak-írországi melegtortából

2014-ben pereltek be egy pékséget, amely nem akarta az azonos neműek házasságát támogatni termékével.

2022. 01. 06. 17:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította a „melegtortaügyként” ismert, régóta húzódó vitában benyújtott jogi kifogást, és elfogadhatatlannak ítélte a keresetet – tájékoztatott a BBC brit közszolgálati média. 

Gareth Lee melegjogi aktivista több éve beperelt egy észak-írországi pékséget, amely keresztény nézeteire hivatkozva nem volt hajlandó az azonos neműek házasságát támogató üzenetet írni a megrendelő tortájára. 

A strasbourgi bírák szerint a kérelmező „nem merítette ki a hazai jogorvoslati lehetőségeket”, amelyek az Egyesült Királyság bíróságain álltak rendelkezésére. 2018-ban már az Egyesült Királyság legfelsőbb bírósága is kimondta, hogy Lee-t nem diszkriminálták, amikor a belfasti Ashers pékség megtagadta, hogy süteményt készítsen neki a melegházasságot támogató szlogennel. A férfi ezt követően a strasbourgi bíróság elé vitte az esetet, azt állítva, hogy a legfelsőbb bíróság nem tulajdonított az ügynek megfelelő jelentőséget az emberi jogok európai egyezménye értelmében.

A BBC emlékeztetett, hogy 2014 júliusában látott napvilágot először a hír, miszerint a pékség visszautasította a Support Gay Marriage, vagyis a Támogasd a melegházasságot szlogennel díszített torta elkészítését Gareth Lee-től, valamint azt, hogy többek között a Queerspace LMBTQ-szervezet logóját helyezzék fel a süteményre. 

A keresztény vezetésű pékség azzal indokolta a döntését, hogy a szlogen ellentétes a vallási meggyőződésükkel. 

Lee azt állította, hogy a pékség a megrendelés teljesítésének megtagadásával diszkriminálta őt szexuális irányultsága és politikai meggyőződése alapján. A BBC kiemelte, hogy az egyik pék, Karen McArthur akkor azt mondta, nem tudta, hogy Lee meleg, de ez nem is számított volna, mert senkinek nem készítettek volna tortát az azonos neműek házasságát támogató szlogennel. A süteményt egyébként egy civil rendezvényre rendelték a homofóbia és transzfóbia elleni nemzetközi nap alkalmából. A BBC hozzátette, hogy abban az időben az azonos neműek házassága még illegális volt Észak-Írországban, de a törvény azóta megváltozott, és 2020 februárja óta már legális. 

Borítókép: Ashers pékség (Fotó: Twitter/Ashers Bakery)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.