Valérie Pécresse: Az EU-nak erős határokra van szüksége

Macron legfőbb kihívója görögországi látogatásán példaértékűnek nevezte Athén migrációs politikáját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 15. 10:19
PÉCRESSE, Valérie
Paris, 2022. január 8. Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak elnökjelöltje a párizsi kampányközpontjában tartott sajtóértekezleten 2022. január 8-án. Az elnökválasztás elsõ fordulóját április 10-én rendezik Franciaországban. MTI/AP/Adrienne Surprenant Fotó: Adrienne Surprenant Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Uniónak erős határokra van szüksége – hangsúlyozta pénteken Valérie Pécresse, a francia jobbközép Köztársaságiak párt elnökjelöltje görögországi látogatásán, amelynek során egy égei-tengeri menekülttábort is meg fog tekinteni. Pécresse a hivatalban lévő Emmanuel Macron államfő legfőbb kihívójának számít az áprilisi elnökválasztáson.

Nincs Európa határok nélkül, és a határok kérdése kulcsfontosságú Európa hatalmának kiépítése szempontjából

– jelentette ki a francia politikus az athéni Akropolisz lábánál, kétnapos görögországi látogatása kezdőnapján.

„Egyáltalán nem Európa-erődről beszélünk, de nem is a bevásárlóközpont Európáról. Belépési pontokat építettünk ki, és ez azt jelenti, hogy vannak ajtók, amelyeken át kell menni a belépéshez, és számomra ez az európai modell” – mondta. Rávilágított, hogy „ez olyan modell, hogy ha be akarunk lépni valakinek a házába, akkor előbb kopogtatunk az ajtón, és engedélyt kérünk erre”.

Ez nem olyan modell, ahol minden nyitva áll mindenki előtt

– szögezte le a politikus.

Pécresse egyben méltatta az athéni vezetés bevándorlási politikáját, és példaértékűnek nevezte határvédelmi erőfeszítéseit, megjegyezve, hogy drámaian csökkent a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma. „Úgy döntöttek, hogy egyszerre lesznek megingathatatlanok és emberségesek” – állapította meg a francia politikus. Pécresse-t a nap folyamán fogadta Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök. Az elnökjelölt szombaton Számosz szigetére utazik tovább, ahol egy befogadóközpontot tekint meg, amelyben a török partok felől érkező migránsokat szállásolnak el. Görögország szeptemberben nyitotta meg a számoszi tábort, a hivatalosan „ellenőrzött hozzáférésű, zárt központnak” nevezett létesítményt, amely részben uniós forrásból épült meg. Mintegy öt kilométerre fekszik az egykori ideiglenes befogadóközponttól és a sziget településeitől, és magas szögesdrótkerítés veszi körül.

Borítókép: Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak elnökjelöltje a párizsi kampányközpontjában tartott sajtóértekezleten 2022. január 8-án. (Fotó: MTI/AP/Adrienne Surprenant)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.