Zoran Milanovic: Kijevnek nincs helye a NATO-ban

-

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 25. 17:10
BIDEN, Joe; PUTYIN, Vlagyimir
Katerinyivka, 2021. december 8. Ukrán katonák a Donyeck megyei Katerinyivka közelében húzódó frontvonalnál 2021. december 6-án, a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerõk közötti összecsapások egyik helyszínén. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetõjének tanácsadója december 7-én közölte, hogy Ukrajna támogatja Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfõhöz intézett felhívását, hogy Moszkva térjen vissza a diplomáciai eszközökhöz, és biztosítsa a feszültség enyhítését a térségben. MTI/AP/Andriy Dubchak Fotó: Andriy Dubchak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ukrajnának nincs helye a NATO-ban – jelentette ki újságíróknak Zoran Milanovic horvát államfő kedden, hozzátéve, hogy 

az ukrán– orosz határon kialakult helyzet súlyos válságnak számít, amely mögött elsősorban az amerikai belpolitika dinamikája áll.

A horvát államfő szerint van rá mód, hogy Ukrajna megtartsa területi integritását vagy annak 99 százalékát, és gazdaságilag is lehet segíteni Kijevet, de nincs helye a NATO-ban, amelynek, mint mondta, nem tagja a semleges Finnország, Ausztria és Svédország sem, amelyek mégis biztonságos államok.

Ennek a válságnak semmi köze Ukrajnához vagy Oroszországhoz, köze van azonban Joe Bidenhez és kormányához

– mondta Milanovic, hangsúlyozva, hogy a nemzetközi biztonsági kérdésekben következetlenségeket és veszélyes viselkedést lát az Egyesült Államok részéről.

Milanovic úgy vélte: Biden demokrata párti kormánya saját pártja részéről is nyomás alatt áll, de most azok a republikánusok is szorítják, akik tegnapig még igazolták és támogatták Donald Trump volt amerikai elnök biztos és békés politikáját Moszkvával szemben. – Most pedig sürgetik a Pentagont és Bident, hogy keményen álljon ki Oroszországgal szemben – húzta alá a horvát államfő.

– Ha eszkalálódik a helyzet, (a NATO-tag) Horvátország egyetlen katonával sem fog részt venni – mondta az államfő, aki egyben a horvát hadsereg főparancsnoka is. – Semmi közünk nincs hozzá, és nem is lesz, ezt garantálom – szögezte le Milanovic.

Emlékeztetett, hogy Viktor Janukovics oroszbarát ukrán államfő hatalomra kerülését 2010 és 2014 között az Európai Unió és Washington is támogatta.

– Janukovics egy szélhámos, aki három széken ült, megválasztása pedig államcsíny volt – mondta.

2014 után Ukrajnában elkezdődtek a konfliktusok – emlékeztetett a horvát államfő. – A mese a következő volt: Ukrajna nyugatra tart, nincs mit keresnie Oroszország társaságában, a vámunió Moszkvával és a többi volt szovjet tagállammal rossz, az EU pedig tejjel-mézzel folyó Kánaán – fogalmazott Milanovic. Ehhez képest szerinte 

nyolc évvel később Ukrajna továbbra is a világ egyik legkorruptabb országa, gazdaságilag stagnál, az EU-tól pedig nem kapott semmit.

Borítókép: Ukrán katonák a Donyeck megyei Katerinyivka közelében húzódó frontvonalnál 2021. december 6-án, a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők közötti összecsapások egyik helyszínén (Fotó: MTI/AP/Andriy Dubchak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.