A románokat legjobban az áremelkedések aggasztják

A megkérdezettek kicsit több mint fele tart attól, hogy háború robbanhat ki a térségben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 01. 16:07
Traditional Romanian food in Bran market, Transylvania, Romania
1109-3764 Fotó: MATTHEW WILLIAMS-ELLIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A románok főleg a jövedelmek javítását és a rezsiköltségek féken tartását várják a kormánytól, és jobban aggasztják őket az áremelkedések, mint a koronavírus-járvány és ennek új mutációja vagy egy háború kirobbanásának lehetősége 

– derült ki egy friss felmérésből, amelyet kedden ismertetett a román sajtó.

A CURS közvélemény-kutató intézet múlt héten végzett telefonos felmérése szerint a válaszadók 73 százaléka aggasztónak tartja az élelmiszerárak emelkedését, míg 64 százalékukat az áram, 58 százalékukat pedig a földgáz árának növekedése aggasztja. A megkérdezettek 53 százaléka tart attól, hogy háború robbanhat ki a térségben, míg 34 százalékukat ez nem foglalkoztatja. A koronavírus újabb mutációinak megjelenése a megkérdezettek 49 százalékát aggasztja (45 százalék ellenében), a politikai helyzet azonban a válaszadók csaknem kétharmadát nem foglalkoztatja, és csak 34 százalékuk aggódik miatta.

A megkérdezettek 31 százaléka a kormány legfontosabb teendőjeként jelölte meg a nyugdíjak, a bérek és a pótlékok emelését, illetve az árak – különösképpen a rezsiköltségek – féken tartását, míg 14 százalékuk vár a kormánytól megoldást a világjárványra, nyolc százalékuk pedig az egészségügyi ellátás javítására. A válaszadók szintén nyolc százaléka szeretné, ha a kormány külpolitikai lépéseket tenne a háború megelőzése érdekében.

A CURS felmérése szerint a legtöbben a hadseregben (72 százalék), az egyházban (63 százalék) és a tűzoltókban (72 százalék) bíznak, míg a legkevesebben a parlamentben (11 százalék), a pártokban (12 százalék) és a kormányban (15 százalék). Bár intézményként a kormány bizalmi indexe fele az elnöki hivatalénak, a politikusok bizalmi rangsorát 27 százalékkal vezető Nicolae Ciucă miniszterelnök csaknem tíz százalékponttal megelőzi a 18 százalékon mért Klaus Johannis államfőt. A bizalmi indexek rangsorában dobogós helyet foglal el még  szociáldemokrata (PSD) pártelnök és George Simion, a többi párt által szélsőségesnek tartott, nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesben, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökében a megkérdezettek 13 százaléka bízik. Ezzel megelőzi Florin Cîțu liberális (PNL) pártelnököt és Traian Basescu volt államfőt, akiket 11 százalékon mértek.

Borítókép: Hagyományos román ételek a Bran piacon, Erdélyben (Fotó: Robert Harding Heritage/Matthew Williams-Ellis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.