időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Elhagyná nevéből a CDU a „keresztényt”

Tóth Loretta
2022.02.03. 06:41 2022.02.03. 11:10
Elhagyná nevéből a CDU a „keresztényt”

Drámaian csökken az egyházakba vetett bizalom Németországban, miközben várhatóan idén fordul elő először, hogy az állampolgárok kevesebb mint fele vallja majd magát valamelyik történelmi egyházhoz tartozónak, a katolikus egyházon belüli botrányok pedig összességében nagy kárt okoztak a kereszténység társadalmi megítélésének. Egyebek mellett ezekkel az okokkal magyarázza a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) egy, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap birtokába jutott belső jelentése, hogy 

nyomós érvek szólnak a párt nevének megváltoztatása mellett, a kereszténydemokrata jelzővel ugyanis ma már nem lehet megszólítani a német szavazókat.

A német uniópártok, azaz a CDU mellett a Keresztényszociális Unió (CSU) is mindeddig abból a feltevésből indultak ki, hogy pozitív jelentések társulnak a nevük rövidítésében szereplő C betűhöz, ez azonban mára – a belső jelentés érvelése szerint – megváltozott, s ez veszélybe sodorhatja a politikai tömörülések néppárti pozícióját. A tavaly szeptemberi parlamenti választásokon elszenvedett csúfos vereség pedig apropót szolgáltatott arra, hogy fontolóra vegyék a párt elnevezésének megváltoztatását – írta a FAZ szerzője, aki ugyanakkor hozzáteszi:

a CDU-nak és a CSU-nak nem lenne szabad megválnia a kereszténységre való utalástól, enélkül ugyanis többé már nem lennének testvérpártok.

A jelentés egyebek között amellett érvel, hogy a pártok nevében szereplő, kereszténységre való hivatkozás problémát jelenthet a nem keresztények számára, példaképpen pedig Svájcot említik, ahol éppen tavaly decemberben szavazta meg a Kereszténydemokrata Néppárt (CVP), hogy a jövőben A Közép (Die Mitte) néven folytatják a politizálást szövetségi szinten. 

A svájci néppártot szintén az a cél vezérelte a névváltoztatásnál, hogy „megfeleljenek a 21. századnak, ezért arra törekedtek, hogy nevük „vallásoktól független” legyen.

A FAZ ugyanakkor megjegyzi, sok változást nem várhatnak az uniópártok egy esetleges névváltoztatástól, nincs ugyanis egyértelmű kapcsolat a konzervatív pártok választási sikerei és a kereszténységre való hivatkozás között, legalábbis ami a tömörülések nevét vagy programját illeti.

Borítókép: illusztráció (Forrás: PA/dpa)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.