Ismét tömegével érkeznek Lampedusára az illegális bevándorlók

A délolasz partokra közel ötszáz migráns érkezett egyetlen nap alatt az NGO-hajók jóvoltából.

2022. 02. 14. 20:56
Lampedusa, 2022. január 25. Európába igyekvõ illegális bevándorlók kimentésükre várnak egy bárkán a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai elõtt 2022. január 24-én. Az olasz hatóságok hajói 280 migránst vettek a fedélzetükre. Hét illegális bevándorló a tengerbe veszett. MTI/AP/Pau de la Calle Fotó: Pau de la Calle Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén újra népes bevándorlócsoportok lepték el a délolasz partokat. Közel ötszáz illegális bevándorló érkezett egyetlen nap alatt – számolnak be az olasz napilapok. 

Szombaton 357, vasárnap hajnalban pedig 122 migráns érkezett, miközben az Ocean Viking nevű francia mentőhajó 228 bevándorlóval a fedélzetén Olaszország felé tart.

Lampedusát újra az összeomlás fenyegeti – kongatják meg a vészharangot a jobboldali sajtóorgánumok. Az olasz belügyminisztérium honlapján közzétett adatok szerint rekordszámú bevándorló érkezett az elmúlt negyven napban. A téli kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére 3155-en indultak útnak a Földközi-tenger migrációs útvonalán keresztül Olaszországba, azaz négyszer annyian, mint tavaly ilyenkor. 

Az Il Giornale napilap híradása szerint 250 fő elhelyezésére alkalmas lampedusai befogadóközpontban közel ötszázan vannak. 

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt vezetője sajtóközleményt adott ki, melyben hangsúlyozza, Lampedusán újra migrációs vészhelyzet alakult ki, csak hajóblokád felállításával van lehetőség a tömeges és erőltetett illegális bevándorlás megfékezésére. A politikus Luciana Lamorgese baloldali belügyminiszter lemondását követeli, aki véleménye szerint nem alkalmas az ország határainak megvédésére és a közbiztonság megteremtésére.

Lamorgese mindeközben újfajta érzékenyítő programhoz csatlakozott. A milánói Lélek és Művészetek Alapítványnak adományozott tíz olyan migránshajót, mely megsemmisítésre várakozott a lampedusai tengerparton. A Földközi-tengert átszelő faépítmények alapanyagából hegedűk, brácsák és nagybőgők készülnek, hogy megszülethessen a „tenger zenekara”, amely az elvándorlók fájdalmát és szenvedését szólaltatja meg a zene hullámhosszain. Az Avvenire katolikus napilap beszámolójából az is kiderül, hogy kereszteket és rózsafüzéreket is előállítanak majd, melyeket iskolákban, közintézményekben állítanak ki, hogy felhívják a figyelmet a bevándorlás tragédiájára. 

Nincs szükség a tenger zenekarára, a migránsokat sirató szimfóniákra. Arra lenne szükségünk, hogy végre valaki megvédje határainkat, észrevegye, hogy az olasz partok megszállása tarthatatlan. Csak hajóblokád felállításával lenne esély az emberkereskedők és kábítószercsempészek tevékenységének felfüggesztésére

– nyilatkozta a belügyminiszter jótékonykodása kapcsán Andrea Delmastro delle Vedove, az Olasz Testvérek párt képviselője. 

Borítókép: Európába igyekvő illegális bevándorlók kimentésükre várnak egy bárkán a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa sziget partjai előtt 2022. január 24-én (Fotó: MTI/AP/Pau de la Calle)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.