Kizárná az LMBTQ-témákat az iskolákból Florida

Hazánk gyermekvédelmi törvényéhez hasonló jogszabállyal rögzítené Florida a szülők jogait a gyermeknevelés terén. Az amerikai állam új törvénytervezetével zárná ki az iskolákból a nemi identitással és a szexuális irányultsággal kapcsolatos oktatást. Miután az állam republikánus kormányzója támogatta a megosztó javaslatot, Joe Biden elnök is beszállt a vitába.

2022. 02. 10. 21:05
 LMBTQ poszt-trauma
Rainbow Flag On US Consulate General In Krakow, Poland
LGBT pride flag is hanging next to the US national flag over the entrance to the the U.S. Consulate General in Krakow, Poland on June 2nd, 2021. Biden’s administration reversed Trump-era and U.S. embassies and consulates around the world are perimtted to fly the Pride flag on the same pole as the American flag throughout Pride month in June or even year round in a show of universal support. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök sem hagyta szó nélkül Florida állam új törvénytervezetét, amellyel megtiltanák, hogy szó essen a nemi identitásról és a szexuális irányultságról az általános iskolai oktatásban. A vitatott javaslat – amelyet januárban mutattak be a képviselőházban, a szenátusban pedig ezen a héten – várhatóan elnyeri a szükséges támogatást ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen. 

– Azt szeretném, hogy az LMBTQ-közösség tagjai – beleértve a gyermekeket, akiket ez a gyűlöletes törvénytervezet érint – tudják, hogy szeretik és elfogadják őket

– jelentette ki Joe Biden. 

– Mellettetek állok, és az adminisztrációm továbbra is dolgozni fog azon, hogy megadja számotokra a megérdemelt védelmet és biztonságot – fűzte hozzá.

A demokrata elnök azután ítélte el nyilvánosan a készülő floridai törvényt, miután az állam republikánus kormányzója, Ron DeSantis felszólalt mellette. – Számos példát láttunk arra, hogy a diákoknak azt mondják az iskolákban: „Ne aggódj, nem kell még megválasztanod a nemed.” A tanulók pedig nem beszélnek erről a szüleiknek, ami teljes mértékben helytelen – fogalmazott a kormányzó. 

– A szülőknek helyet kell kapniuk a tárgyalóasztalnál, amikor arról van szó, mi történik a gyermekük iskolájában

– hangsúlyozta Ron DeSantis, egyetértve azzal, hogy a tervezet a szülők jogait is védi a gyermeknevelést illetően. Hozzátette: e témák helyett az iskoláknak olvasni és írni kellene megtanítani a gyermekeket.

A törvényjavaslat egyébként úgy fogalmaz, hogy 

a floridai tankerületek nem segíthetik elő a szexuális irányultságról és a nemi identitásról szóló oktatást, amely nem megfelelő a gyermekek életkorának és hátrányos lehet a fejlődésükre nézve.

Tavaly Tennessee és Montana államban is elfogadtak olyan törvényeket, amelyek alapján a szülők eldönthetik, hogy gyermekük részt vesz-e az LMBTQ-témákról folytatott iskolai beszélgetéseken. A floridai tervezet azonban egy további lépéssel lehetővé tenné a szülőknek azt is, hogy bepereljék a tankerületet és kártérítést kérjenek, amennyiben megsértik a törvényt.

Az ellenzők szerint a jogszabály az LMBTQ-közösség további megbélyegzéséhez vezetne, és megakadályozná, hogy a tanárok válaszoljanak a gyerekek kérdéseire a szexualitáshoz kapcsolódóan. A támogatók ezzel szemben úgy vélik, a törvény a tankerületek és nem a tanárok munkáját érintené, ez utóbbiaknak tehát nem kellene kitérniük a szexualitás témája elől, ha az felmerül a gyermekek körében.

Borítókép: Az amerikai zászló az LMBTQ-közösséget jelképező lobogó mellett az Egyesült Államokban (Fotó: Beata Zawrzel/ NurPhoto/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.