Könnygázzal oszlatták a korlátozásellenes tüntetőket Párizsban

Megkezdték a „szabadságkonvoj” kiszorítását az Ambassador-hídról is Kanada és az Egyesült Államok határán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 12. 17:07
null
Lyon, 2022. február 11. Zászlóval integetnek tiltakozók egy teherautókból és egyéb jármûvekbõl álló konvoj mellett Lyonban 2022. február 11-én. A koronavírus-járvány terjedését lassító intézkedések elleni csoportok autóutak lezárásával járó tüntetéseit a belga és a francia hatóságok is megtiltották. MTI/AP/Laurent Cipriani Fotó: Laurent Cipriani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnygázzal oszlatta a tüntetőket a rendőrség a párizsi Champs-Elysées sugárúton szombaton, röviddel azután, hogy a koronavírus miatti korlátozások ellen tiltakozó kocsioszlop megérkezett a francia fővárosba.

A kanadai tiltakozás mintájára szerveződött, elégedetlenségüknek dudálással és a forgalom akadályozásával hangot adó autósok francia zászlókat lobogtatva rajzottak a Diadalív körül, fittyet hányva a rendőrségi tilalomra.

A rendőrség korábban ötszáz járművet tartóztatott fel Párizs környékén, amelyek a betiltott tüntetésre igyekeztek, és csaknem háromszáz bírságot osztott ki. A hatóságok több mint hétezer rendőr mozgósításával, ellenőrzőpontok felállításával, páncélozott személyszállító járművekkel és vízágyúkkal készültek a megmozdulásra.

A tüntetés oka az volt, hogy a legújabb szabályozás értelmében a francia állampolgárok csak oltási igazolvánnyal vehetnek igénybe számos szolgáltatást. Franciaországban hetek óta tiltakoznak emiatt.

 Az elnökválasztás közeledtével Emmanuel Macron francia államfő szeretné elkerülni, hogy a megmozdulások a 2018-as sárgamellényes tüntetésekhez hasonló széles körű társadalmi elégedetlenségbe torkolljanak.

A rendőrség két utcai felvonulást engedélyezett szombatra Párizsban: az egyik az oltásellenes tüntetőké, a másik a sárga mellényeseké. A  hatóságok közölték, hogy őrizetbe vettek öt tiltakozót a francia főváros déli részén, akiknél csúzlik, kalapácsok, kések és gázálarcok voltak. Franciaországon kívül a hollandiai Hágában is tiltakozást szerveztek szombaton. Ott a parlamenti épületegyütteshez vezető utat torlaszolták el a tiltakozás résztvevői.

Mindeközben megkezdték szombaton a tiltakozók kiszorítását az Ambassador-hídról Kanada és az Egyesült Államok határán is, több mint 12 órával azután, hogy a bíróság kimondta: a híd lezárása jogsértő.

A híd Észak-Amerika legforgalmasabb szárazföldi határátkelője, és a tiltakozók miatt több mint négy napon át teljesen megbénult, miután a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések ellen tiltakozók eltorlaszolták az utat mindkét irányba.

A windsori rendőrség a Twitteren arra szólított fel mindenkit, hogy békésen és a törvényekkel összhangban cselekedjen, a láthatósági mellényt viselő fekete egyenruhások pedig felsorakoztak a tiltakozók járműveinél. A tüntetők száma a pénteki mintegy kétszázról szombatra húsz-harmincra csökkent.

A magukat „szabadságkonvojnak” nevező, oltásellenes tiltakozás több mint két hete kezdődött Ottawában, ahol kamionsofőrök az ellen tüntettek, hogy a nemzetközi forgalomban dolgozó gépkocsivezetőknek kötelezővé tették az oltást. Mostanra viszont általános kormányellenes és a koronavírus miatti korlátozásokat elutasító tiltakozássá vált. A tiltakozók a két ország kereskedelmét biztosító Ambassador-híd mellett két kisebb határátkelőt is elfoglaltak Manitoba és Alberta államban.

Tiltakozó kamionosok és támogatóik a parlament épülete előtt Ottawában 2022. február 11-én. Fotó: Justin Tang

Borítókép: A koronavírus-járvány terjedését lassító intézkedések elleni csoportok autóutak lezárásával járó tüntetéseit a belga és a francia hatóságok is megtiltották (Fotó: MTI/AP/Laurent Cipriani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.