Mély fájdalommal kért bocsánatot XVI. Benedek pápa a pedofília áldozataitól

Az emeritus pápa őszinte lelkiismeret-vizsgálat és hosszas elmélkedés után válaszolni kívánt a híveknek.

Jánosi Dalma (Róma, MWH)
2022. 02. 08. 19:47
XVI. Benedek pápa Forrás: AP Photo/Gregorio Borgia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vatikáni sajtóiroda kedden tette közzé Joseph Ratzinger emeritus pápa levelét, melyben a január 20-án nyilvánosságra hozott, több ezer oldalas anyag tartalmára reflektál, mely a német egyházban kiskorúakon elkövetett nemi erőszakokat tárta fel. Őszinte lelkiismeret-vizsgálat és hosszas elmélkedés után válaszolni kívánt a híveknek.

A lemondását követően a pápai állam falai mögé visszavonult XVI. Benedek emeritus pápa ezzel megtörte a több éve szigorúan megtartott csendet. Levelében a müncheni egyházmegye híveihez szól, és fájdalommal teli szívvel kér bocsánatot azokért az igen nagy vétkekért, amiket papok követtek el abban az időszakban, amikor ő volt az egyházmegye vezetője. A katolikus egyház vezetéséről önként lemondó pápa a levelében hangsúlyozta, hogy a bűnökért mindenki felelős, az elkövetők, a rejtegetők és azok is, akik nem hoznak szigorú döntéseket a jelenség megfékezésére. Szégyenérzettel, mélységes fájdalommal és őszinte bocsánatkéréssel fordult az áldozatokhoz, akiknek életében szörnyűséges és helyrehozhatatlan törést okoztak az egyház tagjai.

Őszinte, bűnbánó levelében visszaemlékezik azokra a szívtépő személyes találkozókra, melyet pápasága idejében az áldozatokkal folytatott. Tekintetükben a mások bűnei következtében elkövetett fájdalom tükröződött, mely mindazok vétkévé vált, akik nem a megfelelő felelősséggel és kiállással jártak el a kiszolgáltatott kiskorúak védelmében. Írásában azt is hangsúlyozza, hogy amilyen nagy felelőssége volt az egyházban, olyan mély a fájdalma is. Azt kérte, hogy ne próbálják hazugnak beállítani.

A múltban Joseph Ratzinger több alkalommal is beszélt arról, hogy részt vett azon a megbeszélésen, melyen arról döntöttek, hogy áthelyeznek egy kezelésre szoruló papot. Az egyházmegyében elkövetett nemi visszaélésekről azonban nem tájékoztatták. Megköszönte Ferenc pápa bizalmát és imáit, valamint mindazok támogatását, akik közelségükről biztosították a megrázó tények nyilvánosságra hozását követően. Levelét bizakodó sorokkal zárta a 94 éves, visszavonult egyházfő. Az isteni kegyelem és megbocsátás reményébe vetett bizalommal készül az utolsó órára, amikor Isten ítélőszéke előtt felel tetteiért. Mély hitéről tesznek tanúságot szavai, hiszen az Úr nemcsak igazságos bíró, hanem barátja, testvére és védőügyvédje.

Borítókép: XVI. Benedek emeritus pápa (Fotó: AP/Gregorio Borgia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.