Nem lesz népszavazás Olaszországban az eutanáziáról

Nemrégiben Ferenc pápa is felszólalt a „kegyes halál” gyakorlata ellen.

2022. 02. 16. 21:02
FRANCE - EUTHANASIA - ILLUSTRATION
FRANCE-ILLUSTRATION-EUTHANASIA Fotó: SANDRINE MARTY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem írnak ki népszavazást a kegyes halál legalizálásának kérdéséről Olaszországban. Elutasító döntéssel zárult az olasz alkotmány bírák keddi tanácskozása, mely nem támogatja, az orvosi segítségnyújtással végrehajtható halál engedélyezését. 

Az eutanázia törvényesítésének kérdését évek óta heves viták övezik Olaszországban. A Luca Coscioni elnevezésű radikális csoport tavaly nyáron aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy referendum formájában, végre az állampolgárok dönthessenek arról, hogyan és mikor szándékoznak lezárni életüket. A kegyes halál kérdése megosztja az olasz társadalmat. 

Pár hónap leforgása alatt a Coscioni szervezet kétmillió aláírást gyűjtött össze. 

Civil életvédő szervezetek, katolikus mozgalmak és a Vatikán azonban kategorikusan elutasítja annak lehetőségét, hogy törvényes keretek között megnyissák a halálba való segítés lehetőségét. Nem véletlen egybeesés, hogy Ferenc pápa a február 9-i általános kihallgatáson az eutanázia legalizálásának veszélyeiről tartott katekézist a VI. Pál teremben összegyűlt híveknek. Miközben az olasz parlament felsőházában vitanapot tartottak az eutanázia kérdéséről, Ferenc pápa „az élet ellen elkövetett súlyos bűncselekménynek nevezte a halálba segítés orvosi praktikáját”. 

Elkísérni kell a halálhoz vezető úton a szenvedőket és betegeket, nem pedig a halálba segíteni

 – mondta Róma püspöke hangsúlyozva, hogy a betegeknek szenvedéseik enyhítésére irányuló egészségügyi ellátásra van joguk, nem pedig a halálhoz. Az időseknek pedig védelmet kell nyújtani, hiszen az ők az „emberiség kincsei.”

Életvédő civil szervezetek hónapok óta orvos és jogász szakértők bevonásával szerveznek konferenciákat, hogy figyelmeztessék az állampolgárokat az eutanáziáról készülőben lévő törvényjavaslat visszafordíthatatlan következményeire. „Olaszország számára végre megcsillant a remény, hogy maga mögött hagyhatja az egészségügyi vészhelyzetet, mely rengeteg emberáldozatot követelt. Cinikus dolog az emberélet megszakítását megkönnyítő normatívák megalkotásán fáradozni, különösen egy olyan történelmi pillanatban, amikor az öngyilkosságra való hajlam megnövekedett” – hívják fel a figyelmet az életvédők. Hangsúlyozták minden civilizált államnak védenie és támogatnia kell az életet, mely a fogantatás pillanatával kezdődik és a természetes halál beálltáig tart. 

A jelenlegi jogrend szerint Olaszországban bűncselekménynek számít az eutanázia minden aktív formája, akár orvosi beavatkozás útján történik, akár a halált kívánó személynek nyújt segítséget valaki. 2017-ben a parlament jóváhagyta a biológiai végrendelkezésekre vonatkozó törvényt, amely lehetővé teszi a táplálás és hidratálás megvonásával történő passzív eutanáziát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.