Olaf Scholz: Oroszország ne becsülje alá a NATO határozottságát!

A német kancellár ezúttal a balti államok képviselőivel tárgyalt.

MTI
2022. 02. 10. 20:14
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2022. január 19. Olaf Scholz német kancellár a kamera elõtt a berlini kancellárián, amint felszólal a koronavírus-járvány miatt a VF hagyományos davosi találkozója helyett Davos Agenda címmel videokonferencia formájában megrendezett tanácskozáson a Genf közelében fekvõ Colognyban az ötnapos esemény harmadik napján, 2022. január 19-én. MTI/AP/Pool/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Oroszországnak nem szabad alábecsülnie az Európai Unió és a NATO egységét és határozottságát – mondta Olaf Scholz német kancellár az ukrán–orosz katonai feszültséggel kapcsolatban csütörtökön Berlinben a balti államok vezetőivel folytatott megbeszélése előtt. Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy Oroszországnak egyértelmű lépéseket kell tennie a feszültség oldására. – Ezekkel a lépésekkel egyidejűleg hajlandók vagyunk egy komoly párbeszédre az európai biztonság kérdéseiről – tette hozzá, kiemelve, hogy a NATO már tett is konkrét javaslatokat Oroszországnak.

– Németország nagyon komolyan veszi szövetségesei aggodalmait, ezért az eddigi ötszázról jelentősen megemeli a Litvániában szolgáló katonái számát 

– tette hozzá a kancellár a napokban elhatározott 350 fős csapaterősítésre utalva.

Mint mondta, nem kevesebbről van szó, mint egy háború megakadályozásáról, ezért továbbra is kettős stratégiát kell követni, a kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére kell törekedni, és Oroszország számára súlyos gazdasági, politikai és stratégiai következményekkel járó büntetőintézkedéseket kell tenni, ha orosz támadás éri Ukrajnát. 

A balti országok vezetői elítélték Oroszország tevékenységét. Gitanas Nauseda litván elnök kiemelte, hogy Moszkva a katonai mozgósítással folyamatosan növeli a feszültséget, miközben ultimátumokat ad a NATO-nak. Kaja Kallas észt kormányfő hozzátette, 

hogy „Oroszország vissza akarja hozni azt a világot, amelyben a befolyási övezetek elve rendezte a nemzetközi kapcsolatokat.

Ez elfogadhatatlan, és nem lehet tárgyalni és engedményeket tenni, amíg ránk szegezik a fegyvert” – mondta. Krisjanis Karins lett miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Moszkva politikája neoimperialista. Hozzátette, hogy a német katonai jelenlét nemcsak a Baltikum területén kívánatos, Berlinnek vezető szerepet kell vállalnia az EU-ban és a NATO-ban.

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/AP/Pool/Markus Schreiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.