Eleonóra 2024. február 21.
logo

Orosz bankokat zárnak ki a SWIFT-hálózatból

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.02.27. 07:51 2022.02.27. 08:36
Orosz bankokat zárnak ki a SWIFT-hálózatból

Ukrajna hálás az Egyesült Államok és szövetségesei által Oroszország ellen elrendelt újabb pénzügyi szankciókért – írta vasárnapra virradóra Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Twitter-oldalán.

Köszönet barátainknak […], hogy elkötelezettek egyes orosz bankok kizárása mellett a SWIFT-rendszerből

– közölte Smihal. Egyben megköszönte „az orosz központi bank tartalékjainak megbénítását”.

Több nyugati ország és az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy egyes orosz bankokat kizárnak a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból – jelentette be szombat éjjel az intézkedés egyik kezdeményezőjeként a brit kormány. A kommüniké öt pontból álló cselekvési programot is tartalmaz, és az első pont rögzíti a kötelezettségvállalást egyes – egyelőre meg nem nevezett – orosz bankok leválasztására a SWIFT-ről.

Ez a lépés lekapcsolja az érintett orosz bankokat a nemzetközi pénzügyi rendszerről, és így károsítja azt a képességüket, hogy globális szinten tevékenykedhessenek – fogalmaz a nyugati hatalmak közös közleménye.

A második pont szerint a kommüniké aláírói korlátozó intézkedések érvénybe léptetésével veszik elejét annak, hogy az orosz jegybank a szankciók hatásainak gyengítésére használhassa fel nemzetközi tartalékait. A harmadik pont fellépést helyez kilátásba mindazon személyek és intézmények ellen, akik vagy amelyek lehetővé teszik az ukrajnai háborút és az orosz kormány káros tevékenységét. A tervezett intézkedések egyebek mellett korlátoznák az úgynevezett „aranyútlevelek” kiadását – vagyis a kezdeményező országok állampolgárságának megadását – a Kremlhez kötődő vagyonos oroszoknak, akik ezekkel az útlevelekkel hozzáférhetnének a kommünikét kiadó országok pénzügyi rendszereihez.

A negyedik pont olyan transzatlanti munkacsoport életre hívásáról intézkedik, amelynek feladata a pénzügyi szankciók hatékony érvényesítése, a szankciókkal sújtott egyének és vállalatok vagyoneszközeinek azonosítása és befagyasztása. Az ötödik pont alapján a közlemény aláírói mindemellett erősítik együttműködésüket az álinformációk terjesztése és a hibrid hadviselés egyéb módjai ellen.

Borítókép: Denisz Smihal ukrán miniszterelnök (jobbra) és lengyel hivatali partnere, Mateusz Morawiecki sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. február 1-jén. (Fotó: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski)

Háború Ukrajnában

Bajban vannak az oroszok az ukrán kémfőnök szerint

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.