Orosz reakció a német döntésre: leállítják a Deutsche Wellét

A Kreml szóvivője a szólás szabadsága megsértésének nevezte az RT DE németországi betiltását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 03. 20:08
July 7, 2018, Moscow, Russia Mobile TV Studio Russia Today on Manezhnaya square in Moscow. Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország leállítja a területén a Deutsche Welle adásának műholdas és egyéb sugárzását, válaszul a német nyelvű, orosz állami RT DE tévécsatorna németországi betiltására – közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium. Moszkva bezárja a DW oroszországi tudósítói irodáját, alkalmazottjainak akkreditációját pedig visszavonja. Az orosz külügyi tárca kezdeményezte, hogy a DW-t minősítsék idegen ügynöknek Oroszországban. A további válaszlépések közé tartozik mindazoknak a német állami és társadalmi szervezeteknek a lajstromba vétele, amelyeknek szerepük volt az RT DE betiltásában vagy nyomást gyakoroltak az orosz médiaszolgáltatóra. Az érintetteknek meg fogják tiltani a beutazást Oroszországba.  

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön a szólás szabadsága megsértésének nevezte az RT DE németországi betiltását, és sajnálkozását fejezte ki a berlini döntés miatt.

A német médiahatóságok engedélyezési és felügyeleti bizottsága (ZAK) szerdán közölte, hogy az RT orosz állami televízió műsorszolgáltatási engedély hiányában nem sugározhatja német adását (RT DE) Németországban. Az RT DE a ZAK szerint engedélyköteles műsorfolyam, de készítője nem kért és nem kapott rá engedélyt. Az RT a német adása miatt a tavaly decemberi indulása után rögtön kirobbant jogi vitában azzal érvel, hogy 2029-ig szóló engedélyt kapott a kábeles és műholdas sugárzásra a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezmény egyik tagjától, Szerbiától. Ezzel szemben a ZAK kiemelte, hogy németországi műsorszolgáltatási engedélyt csakis németországi hatóság adhat ki, ezért nem lehet hivatkozni semmilyen más, az európai jog szerint legitim, jogszerű engedélyre.

Az RT DE Productions nevű, berlini székhelyű cég 2021. december 16-án indította el az RT DE című televíziós adást. A területileg illetékes berlin–brandenburgi regionális média- és hírközlési hatóság (MABB) már másnap médiajogi eljárást indított. A hatósági döntést végül azért a ZAK hozta meg, mert az RT DE nem helyi, hanem országos sugárzású műsort ad.

A YouTube videomegosztó portál már néhány órával a decemberi adáskezdés után letiltotta az RT DE YouTube-csatornáját. Néhány nappal később az Eutelsat műhold-üzemeltető is eltávolította kínálatából a csatornát. Az RT akkor ezt a lépést a MABB törvénytelennek tartott nyomásgyakorlásának tulajdonította.

A ZAK határozatára az RT DE Productions reagált, a cég szerdán közölte, hogy a hatóság döntését megtámadja a bíróságon.

Borítókép: Az RT televízió csatorna járműve Moszkvában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.