Putyin elutasította az amerikai hisztériakeltést

Az orosz elnök elmondta: szerinte a Nyugat nem gyakorol kellő nyomást Kijevre a válság rendezése érdekében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 12. 21:10
BIDEN, Joe; PUTYIN, Vlagyimir
Genf, 2021. december 30. 2021. június 16-án készült kép Joe Biden amerikai (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnökrõl a Genfi-tó partján lévõ La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójukon. A Fehér Ház és a Kreml bejelentése szerint az orosz és az amerikai elnök 2021. december 30-án telefonon tárgyal egymással. Egy hónap alatt ez lesz a második telefonbeszélgetés a két vezetõ között. MTI/AP/Patrick Semansky Fotó: Patrick Semansky
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasította a tetőfokára hágott amerikai hisztériakeltést a Joe Biden amerikai vezetővel folytatott szombati telefonbeszélgetésében.

Jurij Usakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója egy sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt napokban és órákban az abszurditásig fokozódott a helyzet.

– Az amerikaiak még az orosz invázió napját is bejelentették, miközben katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának 

– emlékeztetett.

Usakov hangsúlyozta: a vezetők ennek ellenére megállapodtak abban, hogy minden szinten fenntartják a kapcsolatot.

Putyin azt is jelezte Bidennek, Moszkva meg fogja vizsgálni az amerikai elnök javaslatait, amelyeket a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz követelésre adott. Egyúttal aláhúzta: azok továbbra sem reagálnak a legalapvetőbb aggodalmakra, és nagyrészt megismétlik a NATO korábbi, január 26-i ajánlatát, erre pedig gyakorlatilag már elkészült az orosz válasz.

Az orosz elnök egyúttal rámutatott: Ukrajna felfegyverzése veszélyt jelent, és a jelenlegi helyzet olyan körülményeket teremthet, amelyek ukrán provokációhoz vezethetnek.

Putyin megjegyezte: szerinte a Nyugat nem gyakorol kellő nyomást Kijevre a kelet-ukrajnai konfliktust rendezni hivatott minszki egyezmények betartása érdekében.

Joe Biden amerikai elnök a telefonbeszélgetésben azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy súlyos ára lesz egy Ukrajna elleni esetleges támadásnak – közölte a Fehér Ház.

Biden leszögezte: az Egyesült Államok és szövetségesei határozott választ adnak egy esetleges orosz offenzívára, és gyorsan súlyos árat fizettetnek Moszkvával. Az amerikai elnök egyúttal jelezte: Washington kész folytatni a diplomáciai párbeszédet, ugyanakkor más forgatókönyvekre is felkészült.

A két vezető 62 percig beszélt egymással – tette hozzá a Fehér Ház.

Borítókép: 2021. június 16-án készült kép Joe Biden amerikai (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnökről a Genfi-tó partján lévő La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójukon (Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.