Salah Abdeslam: Szeretem az Iszlám Államot!

A 130 ember halálát követelő merényletsorozat fő gyanúsítottja azt is mondta: ő soha, egyetlen embert sem ölt meg.

2022. 02. 09. 14:49
null
BELGIUM-FRANCE-ATTACKS-TRIAL Fotó: FRANCOIS LENOIR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogatja és szereti az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet Salah Abdeslam, a 2015. novemberi párizsi iszlamista merényletek fő gyanúsítottja – erről maga a belga születésű, ámde francia állampolgársággal rendelkező 32 éves férfi beszélt szerdán a párizsi esküdtszék előtt. Nem ez az első alkalom, hogy Abdeslam az Iszlám Állam iránti hűségéről vall az ügyészek előtt: a 130 ember halálát követelő, a francia főváros több különböző pontján hat éve történt terrortámadás-sorozatot korábban Franciaországnak a dzsihadista terrorszervezet elleni katonai szerepvállalásával indokolta. 

Sajtóbeszámolók szerint Abdeslam szerdán azt is mondta, hogy ő soha nem ölt meg egyetlen embert sem. 

„Azt el akartam ma mondani, hogy nem öltem meg senkit, és nem bántottam senkit. Még egy karcolást sem ejtettem senkin” – fogalmazott Abdeslam a bírósági meghallgatáson, hozzátéve azt is: nagyon fontosnak tartotta, hogy ezt elmondja, mert az ügy kezdete óta az emberek „nem hagyják abba a rágalmazását”.

A kilenc hónapig tartó bírósági eljárásban egyébként húsz vádlottnak kell felelnie a bíróság előtt, azonban közülük Abdeslam az egyetlen, akit közvetlenül gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel és túszejtéssel vádolnak. Abdeslam már a per tavaly szeptemberi kezdetekor az Iszlám Állam katonájaként jellemezte magát, a bíróságon ugyanakkor azt mondta: soha nem utazott Szíriába – emlékeztetett a Reuters hírügynökség. 

Rajta kívül az összes többi merénylőt Szíriában képezték ki, két kivétellel mind francia és belga állampolgárok voltak, és az Iszlám Állam 2015 nyarán a migrációs hullámmal – a balkáni útvonalon – küldte őket vissza Európába. Többségük bérelt gépkocsival utazott Magyarországról brüsszeli búvóhelyükre, ahonnan a támadást megelőző este indultak Párizsba. A további hat gyanúsított, a terrortámadás kitervelői, feltételezhetően már nincsenek életben, meghaltak a szíriai harcokban, de távollétükben őket is elítéli majd a párizsi esküdtszék. 

Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én Brüsszelben, ahol 32-en vesztették életüket.

A rekordméretű bírósági eljárásban 300 tanút hallgatnak majd meg, köztük Francois Hollande-ot, aki a támadások idején Franciaország köztársasági elnöke volt.

Borítókép: Salah Abdeslamot bilincsbe vert kézzel vezetik a párizsi esküdtszék elé 2021 szeptemberében (Forrás: AFP/Francois Lenoir)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.