A párizsi merénylő megerősítette, hogy szándékosan nem robbantotta fel magát

Salah Abdeslam szerint nem gyáva volt, egyszerűen így döntött.

MTI
2022. 03. 30. 19:25
null
FRANCE-ATTACKS-TRIAL Fotó: BENOIT PEYRUCQ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i, 131 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagja szerdán megerősítette a párizsi különleges esküdtszék előtt, hogy a támadáskor az utolsó pillanatban meggondolta magát, és úgy döntött, mégsem robbantja fel magát a testére erősített robbanóövvel.

Lemondtam arról, hogy bekapcsoljam az övemet, nem gyávaságból, nem félelemből, hanem mert nem akartam, ez minden

– mondta a több mint fél éve kezdődött per fővádlottja a támadás túlélőit képviselő egyik ügyvédnő kérdésére. Az esküdtszék a túlélők csaknem két hónapig tartott tanúvallomásai, majd a merényletek előkészítésének vizsgálata után ezen a héten hallgatja meg a per vádlottjait a terrortámadás napján történtektől. 

– Ma szeretnék a hallgatás jogával élni – mondta Salah Abdeslam a meghallgatása elején. A párizsi Igazságügyi Palota legnagyobb, több mint ötszáz férőhelyes – színültig megtelt – tárgyalótermében a hallgatóság egy része csalódottan sóhajtott fel, mások felháborodottan reagáltak. – Joga van hozzá, de nem erről volt szó – válaszolt Jean-Louis Péries, az esküdtszék elnöke, aki nem rejtette el csalódottságát.

A 32 éves, francia állampolgárságú fővádlottat már kétszer meghallgatta az esküdtszék a merényletek előkészületeiről. Februárban egy fél mondattal utalt arra, hogy azért maradt életben, mert az utolsó pillanatban meggondolta magát, és nem robbantotta fel magát a testére erősített robbanómellényével. Akkor azt ígérte, hogy később részletes magyarázatot ad arra, hogy mi történt – emlékeztetett az esküdtszék elnöke.

Erőfeszítéseket tettem, elmondtam dolgokat, de nem bírom tovább

– mondta Abdeslam, aki a nyomozás során végig hallgatott.

Az esküdtszék elnöke megpróbálta meggyőzni a fővádlottat arról, hogy beszéljen. Jelezte, hogy az esküdtek negatív következményeket vonhatnak le a hallgatásából. Jean-Louis Péries a nyomozati jegyzőkönyvekből felidézte a merényletek utolsó előkészületeit, a dzsihadista kommandó elindulását Brüsszelből Párizsba, majd azt, hogy a fővádlott mit mondott februárban.

 A fekete pólót és szájmaszkot viselő Salah Abdeslam nem kívánt reagálni, majd mintegy két órán át rezzenéstelen arccal maga elé nézve, állva, csendben végighallgatta az esküdtek, az ügyész, majd a túlélőket képviselő ügyvédek egy részének kérdéseit. Egyedül Claire Josserand-Schmidtnek, a túlélőket képviselő egyik ügyvédnőnek sikerült szóra bírnia a fővádlottat. – Néhány kérdésre válaszolok, mert megígértem – mondta Salah Abdeslam maga elé húzva a mikrofont.

Az ügyvédnő kérdésére a fővádlott megerősítette: maga döntött úgy, hogy nem robbantja fel magát. – Nem gyávaságból, nem félelemből, hanem, mert nem akartam, ez minden – mondta. Arra a kérdésre, hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez intézett levelében írtak, miszerint a robbanóöv nem működött, hazugság volt-e Abdeslam részéről, a vádlott elmondta: 

Igen, ez történt. Szégyelltem magam, amiért nem csináltam végig. Féltem a többiek tekintetétől. Csak 25 éves voltam. Egyszerűen szégyelltem magam.

Az ügyvédnőt megelőzően a terrorelhárítási ügyészség is feltette a kérdéseit, de azokra a vádlott nem kívánt válaszolni. – Salah Abdeslam sztárnak gondolja magát, szórakozik velünk, bejelenti, hogy beszélni fog, majd örömét leli abban, ahogy csalódnak a túlélők, amikor mégsem mond semmit –mondta Nicolas Le Bris ügyész.

Ön által megerősítést nyert, hogy a gyávaság a terroristák védjegye. Egy csipetnyi bátorság sincs önben

 – tette hozzá.

A terroristák közül egyedül Salah Abdeslam nem járt Szíriában, nem is kapott harci kiképzést. A nyomozás arra világított rá, hogy ő volt az egyik logisztikai szervező Európában, ő bérelte a gépkocsikat, a lakásokat és szállította a terroristákat.

A támadás estéjén Abdeslam szállította a helyszínre a Stade de France nemzeti stadionnál magát felrobbantó három öngyilkos merénylőt, majd Párizs északi részén hagyta a gépkocsit. Ezután az egyik déli elővárosban, Chatillonban töltötte az éjszakát. A robbanóövét, amellyel a nyomozók szerint feltételezhetően a metróban kellett volna felrobbantania magát, tíz nappal később ebben az elővárosban találták meg egy kukában. 

Egy szakértői vélemény megállapította, hogy a robbanóöv nem működött, de az nem volt megállapítható, hogy a dzsihadista megpróbálta-e működésbe hozni vagy sem. 

Egy utóbb megtalált, az Iszlám Államhoz intézett levelében Abdeslam azt írta, hogy megpróbálta működésbe hozni a robbanóövet, de az nem működött.

Abdeslam a nyomozás alatt hallgatott, a per kezdete óta azonban többször is szót kért, együttműködően viselkedik, de elsősorban azért, hogy igazolja a merényleteket. Ítélethirdetés június végén várható.
 

Borítókép: Bírósági rajz Salah Abdeslam peréről. (Fotó: BENOIT PEYRUCQ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.