Az amerikaiak 69 százaléka szerint rossz irányba halad országuk

Az illegális migráció, a gázolajárak megugrása és az infláció is hat a hangulatra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 18. 18:08
BIDEN, Joe; PUTYIN, Vlagyimir
Washington, 2022. március 17. Joe Biden amerikai elnök beszél a washingtoni Fehér Házban 2022. március 16-án. Biden további egymilliárd dolláros katonai segélyt ígért Ukrajnának. Ez egyebek között mintegy 800 légvédelmi és 9000 páncéltörõ eszközt és 7000 kézifegyvert foglal magában. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Patrick Semansky Fotó: Patrick Semansky
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikaiak 69 százaléka szerint az Egyesült Államok nem jó irányba halad – állapította meg a Morning Consult közvélemény-kutató és a Politico című lap legfrissebb közös felmérése. A havonta végzett közvélemény-kutatás márciusi eredményei azt jelzik, hogy a megkérdezett amerikaiak kevesebb mint harmada elégedett teljes mértékben az országban zajló folyamatokkal, míg 69 százalékuk szerint Amerika rossz irányba halad.

Ez az arány tavaly márciusban 50-50 százalék volt,

de már tavaly októberben tapasztalható volt elmozdulás: akkor 29–61 százalékos arányban billent az elégedetlenek javára az eredmény. A márciusi felmérésben Joe Biden elnökségi tevékenységével már csak 41 százalékban voltak elégedettek a szavazók, s ez a tavaly októberinél 5 százalékkal kevesebb. Az egyre csökkenő elégedettség – a Politico szerint – kihívások elé állíthatja a demokrata párti jelölteket a novemberben esedékes kongresszusi választásokon.

A Biden-kormány politikájával egyet nem értők táborának gyarapodását elemzők – például a Breitbart News című lapban – a déli határon tapasztalható illegális migrációval, a gázolajárak megugrásával és a dollár inflációjával magyarázzák. De – írta a Breitbart – a bérek csökkenése és a tavaly szeptemberi afganisztáni kivonulás is negatív visszhangot váltott ki az országban.

A Morning Consult és a Politico havonta készít felmérést, amelyben 2005 embert kérdez meg. A válaszadók nemüket, korukat, képzettségüket, származásukat és pártpreferenciájukat tekintve arányaikban reprezentatív mintát jelentenek a választásra jogosult amerikaiak véleményének megismeréséhez.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszél a washingtoni Fehér Házban 2022. március 16-án. (Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.