Erdélyben is elkezdődött a levélszavazás

280 ezerre becsülik a választási névjegyzékben szereplő potenciális szavazók számát.

null
Székelyudvarhely, 2013. július 21. Erdély autonómiájáért demonstrálók Székelyudvarhelyen 2013. július 20-án, jobbra Csaba királyfi mellszobra. A szervezõ Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közlése szerint Erdély 119 településén tüntettek a román kormány régiósítási terve ellen, a történelmi régiók és az autonómia mellett. MTI Fotó: Haáz Sándor Fotó: Haáz Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben történő szavazása Erdélyben. Nagy Zoltán Levente, a folyamatban segítő Eurotrans Alapítvány elnöke megkeresésünkre elmondta: 

több mint 280 ezerre teszi a választási névjegyzékben szereplő erdélyi potenciális szavazók számát. 

– Ez mintegy tizenöt százalékkal több, mint a 2018-ban. A mostani regisztrációs adatok fényében mintegy 160-180 ezer leadott levélszavazatra számítunk – fogalmazott a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együttműködő alapítvány elnöke. 

Kelemen Hunor, az RMDSZ vezetője az erdélyi vállalkozói mentorprogram második évadának marosvásárhelyi záróeseményén kitért a választásokra is. 

Abban vagyunk érdekeltek, hogy a Fidesz–KDNP-kormány folytathassa azt, amit elkezdett

 – jelentette ki. Az RMDSZ-elnök arra buzdította a hallgatóságát, hogy vegyenek részt a választásokon. A díjátadó gálán felszólalt Potápi Árpád János is. A nemzetpolitikai államtitkár hangsúlyozta: Magyarország a határok megváltoztatása nélkül épít egységes nemzetet, és az építkezés erős színtere a gazdaság.

A Bálványos Intézet korábbi közvélemény-kutatása szerint az erdélyi magyarok körében Orbán Viktor a legismertebb és legrokonszenvesebb magyarországi politikus (94, valamint 89 százalék). 

A felmérésből az is kiderült, hogy míg a kormánypárti politikusok rokonszenvindexe pozitív, addig az ellenzéki politikusoké negatív. A legelutasítottabb magyarországi politikus Gyurcsány Ferenc (77 százalék). A pártpreferencia tekintetében 2016 óta nem történt változás, az állampolgársággal rendelkező és szavazni szándékozó erdélyi magyarok túlnyomó többsége, 83 százaléka a Fideszre szavazna. 

Az ellenzéki pártok közül a legjobban a Jobbik áll, mindössze négyszázalékos támogatottsággal. Az erdélyi intézet közvélemény-kutatása szerint az ellenzék közös listája nem nem mozgósítja a kormányellenes szavazókat. Az ellenzéki pártok támogatottsága összesen hét százalék, a közös listára viszont az erdélyi megkérdezettek mindössze három százaléka szavazna.

Borítókép: Erdély autonómiájáért demonstrálók Székelyudvarhelyen 2013. július 20-án, jobbra Csaba királyfi mellszobra (Fotó: MTI/Haáz Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.