Földgázszállítás: Tájékoztatást kért Putyintól Scholz

Németország úgy véli, az energiaszállításokért kizárólag euróban vagy dollárban kell fizetni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 31. 8:49
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2022. március 28. Olaf Scholz német kancellár beszél a Global Solutions elnevezésû politikai és gazdasági konferencián Berlinben 2022. március 28-án. Ebben az évben a globalizáció jövõjének kérdése kapott központi szerepet. MTI/EPA/Getty pool/Sean Gallup Fotó: Sean Gallup
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Írásbeli tájékoztatást kért Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az orosz földgázszállítások elszámolási rendszerének tervezett átalakításáról egy szerdai telefonos megbeszélésen, amelyet az orosz államfő kérésére tartottak – közölte szerda este a német kormány szóvivője.

Steffen Hebestreit közleménye szerint Vlagyimir Putyin elmondta, hogy aláír egy törvényt, amely szerint ugyan április 1-jétől a gázszállításokért rubelben kell fizetni, de ez nem jelent változást az európai szerződéses partnerek számára. Az orosz gáz árát továbbra is euróban kell kifizetni, és az összeget a szokásos módon a Gazprom Banknak kell átutalni, amelyet nem érintenek az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt bevezetett büntetőintézkedések. A bank a beérkezett pénzt rubelre váltja át – fejtette ki Vlagyimir Putyin. Olaf Scholz „a beszélgetés során nem egyezett bele ebbe az eljárásba”, csupán írásbeli tájékoztatást kért, hogy pontosabban megismerhesse.

A német kormány továbbra is a legfejlettebb ipari államokat összefogó G7 csoportban kialakított álláspontot képviseli, miszerint „az energiaszállításokért kizárólag euróban vagy dollárban kell fizetni, ahogyan azt a szerződések előírják” – áll a közleményben.
 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár beszél a Global Solutions elnevezésű politikai és gazdasági konferencián, Berlinben 2022. március 28-án (Fotó: MTI/EPA/Getty pool/Sean Gallup)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.