Lemondásra szólították fel párttársai Florin Citut

A kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Liberális Párt fél éve megválasztott elnöke nem hajlandó önként távozni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 31. 21:20
null
ROMANIA-POLITICS-PARLIAMENT Fotó: DANIEL MIHAILESCU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondásra szólították fel párttársai Romániában Florin Citut, a kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Liberális Párt (PNL) fél éve megválasztott elnökét, ő azonban nem hajlandó önként távozni – közölte egybehangzó értesülésekre hivatkozva csütörtökön a bukaresti média.

Citunak egyebek mellett azt vetik a szemére, hogy feszültséget szít a PNL és koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (PSD) között, továbbá népszerűtlensége lehúzza a PNL-t.

A párt támogatottsága a legfrissebb felmérés szerint a 2020-as választásokon elért 26 százalékról 16 százalékra csökkent.

Az akkor még miniszterelnöki tisztségben lévő Citut tavaly szeptemberben választották meg a PNL élére, a tavalyi elhúzódó kormányválság során tanúsított hajthatatlan magatartása miatt azonban bizalmi indexe egy számjegyűre apadt, az Avangarde csütörtökön közzétett felmérése szerint a megkérdezettek alig hat százaléka mondta azt, hogy bízik benne.

Jelenleg a négy hónapja miniszterelnöki tisztségbe került, de a PNL-be alig másfél éve beiratkozott Nicolae Ciuca tartalékos tábornagy a jobboldal legnépszerűbb politikusa, 34 százalékos bizalmi indexszel, a PNL Citu ellen lázadó alelnökei és megyei vezetői benne látják a párt megerősödésének reményét.

Az amerikai látogatásról frissen hazatért Citut csütörtökön, 50. születésnapja előestéjén szólították fel lemondásra párttársai, sajtóértesülések szerint azonban nem hajlandó önként távozni. A Mediafax hírügynökség úgy tudja: a PNL-ben április 10-re rendkívüli tisztújító kongresszust hívnak össze Citu ellenlábasai az elnök leváltása érdekében.

Borítókép: Florin Citu, a kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke (Fotó: Daniel Mihailescu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.