Svédország a legveszélyesebb ország a nők számára Európában

A szociális és biztonsági szempontból is mintaállamnak tartott Svédország az elmúlt időszakban a legveszélyesebb országgá vált Európában. Mindennaposak a lövöldözések, a robbantások, a késelések, melyeket egyértelműen a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsokhoz köthető bűnözői bandák követnek el. A nők számára is riasztóvá vált a helyzet az országban, drasztikusan megemelkedett a nemi erőszakok és a sérelmükre elkövetett erőszakos cselekmények száma. Egy frissen publikált kutatásból is az derül ki, hogy az egyedül utazó nőknek a legkevésbé sem ajánlott a skandináv országba utazni, ugyanakkor Magyarország nőket védő törvényeit minden szempontból kifogástalannak minősítette a kutatócsoport.

2022. 03. 29. 19:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány után ismét fellendült a turizmus, és egyre több nő nyaral egyedül, ezért fontos tudni az úti célt választó hölgyeknek, mely országokban lesznek biztonságban és melyeket érdemes elkerülniük. 

A SafetyDetectives kiberbiztonsági és adatvédelmi szakemberekből álló nemzetközi csoport azt tanulmányozta, az egyes országok mennyire biztonságosak a női utazok számára. Összesen 78 országot vizsgáltak meg, elsősorban a nőket érő erőszak szempontjából, de azt is nézték, mennyire védik a törvények őket az adott államban. 

Elemezték, hogy százezer nőre hány bűncselekmény jut, beleértve a gyilkosságot, a testi sértést és a nemi erőszakot is. 

Eszerint a legveszélyesebb ország Dél-Afrika, a második helyen Svédország áll, melyet El Salvador, Jamaica és Honduras követ. A skandináv ország, amelyet néhány évtizeddel ezelőtt még a világ egyik legbiztonságosabb országának tartottak, most a legveszélyesebb európai országnak számít, és világszinten is dobogós. A legveszélyesebb 15 ország listájára még egy európai ország került fel, Svédország nyugati szomszédja, Norvégia, mégpedig a 13. helyre.

A biztonságos országok rangsorára több európai ország is felkerült. Az első hely Japáné, de mögötte Lengyelország a második, a visegrádi országot Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Olaszország és Görögország követi. 

A publikációból az is kiderül, hogy vizsgálták az országokat olyan szempontból is, hogy melyekben vannak a nők számára leginkább kedvező törvények hatályban. 

Ezen kritérium alapján nem állított fel rangsort a kutatócsoport, csak megnevezte azt a 19 országot, ahol minden vizsgált területen a lehető legjobb törvényeket alkalmazzák. Az ábécérendben feltüntetett listán Magyarország is szerepel mint olyan ország, ahol kifogástalan a nőket védő jogi környezet.

Borítókép: Svéd zászló (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.