Lapozó: Súlyos problémákkal küzd a svéd egészségügyi ellátás

Kétszázezer család nem tudja fizetni a villanyt és a gázt Olaszország leggazdagabb régiójában · Franciaország vészhelyzeti forgatókönyvvel készül egy esetleges földgázhiányra · Az Oroszország elleni szankciók megzavarhatják Afrika fegyverimportját.

Forrás: Mediaworks2022. 03. 29. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszázezer család nem tudja fizetni a villanyt és a gázt Olaszország leggazdagabb régiójában

Százezrek tiltakoztak Veneto tartományban, miután Olaszország legfejlettebb és leggazdagabb régiójának lakossága képtelen kifizetni villany- és gázszámláját. A rezsiszámlák és az üzemanyagárak együttes megemelkedése óriási nehézségeket okoz az olasz háztartásoknak. A két éven keresztül elhúzódó egészségügyi vészhelyzet, majd a drámai infláció sokak napi megélhetését kérdőjelezi meg. Energetikai szegényeknek nevezik azt a közel négymillió családot számláló társadalmi réteget, amelynek tagjaik nem tudják a legalapvetőbb energetikai szükségletekhez, a fűtéshez, a világításhoz és a háztartási eszközök működtetéséhez szükséges energiát kifizetni. A mélyszegénységbe zuhanás lehetősége leginkább a nagycsaládosokat és a bevándorlókat fenyegeti. A Mario Draghi vezette olasz kormány húszmilliárd euróval támogatja az alacsony bevételű családok megemelkedett rezsiköltségeit, valamint részletfizetési lehetőséget is biztosít, ez azonban még mindig kevés ahhoz, hogy egyes családok és kisvállalkozók túléljék az áremelkedést. 

Forrás: ilgazzettino.it

Franciaország vészhelyzeti forgatókönyvvel készül egy esetleges földgázhiányra

A francia kormány egy olyan rendeleten dolgozik, amelynek előírásai abban az esetben lépnek életbe, ha az oroszországi gázellátás bármely okból akadozna, és ez meghiúsítaná a 2022–2023-as télre szükséges tartalékok beszerzését. A dokumentum várhatóan jövő héten válik nyilvánossá, jelentette be a francia sajtónak Laurence Poirier-Dietz, a francia gázszolgáltató vállalat, a GRDF vezérigazgatója. A kidolgozás alatt álló rendelet lényege, hogy a GRDF nem szolgáltat majd gázt a franciaországi nagy gázfogyasztó cégeknek és intézményeknek. Az eljárás az előzetes hírek szerint nem vonatkozik majd sem a magánfogyasztókra, sem azokra a közintézményekre, amelyek közérdekű tevékenységet folytatnak, például iskolákra, közlekedési vállalatokra, egészségügyi intézményekre.

Poirier-Dietz hangsúlyozta, ha az Oroszországból érkező földgáz most azonnal leállna, az nem befolyásolná a franciaországi ellátást ebben az idényben, mert a tavaly nyáron feltöltött tározók még el tudják látni a tél végi igényeket. A kormány vészhelyzeti forgatókönyve a következő télre szól, és csak akkor lépne életbe, ha a tárolók idei nyári feltöltése akadályba ütközne. A magánfogyasztókat mindazonáltal arra kérik, hogy már most spóroljanak otthon a fűtéssel és a meleg vízzel. 

Forrás: ouest-france.fr

Az Oroszország elleni szankciók megzavarhatják Afrika fegyverimportját

A nyugati államok komoly pénzügyi szankciót vezettek be Oroszország ellen, amely kitiltja Oroszországot a Swift nemzetközi fizetési rendszerből. Ez pedig súlyos fennakadást okozhat az afrikai országokba eladott fegyverek ügyében, számol be róla a marokkói hírportál, a Bladi.

Az afrikai katonai felszerelések importjának ugyanis csaknem a fele, 49 százaléka Oroszországból származik. A legnagyobb importőrök Algéria, Angola, Burkina Faso, Egyiptom, Etiópia, Marokkó és Uganda, amely országok többnyire tankokat, hadihajókat, vadászrepülőgépeket és helikoptereket, pisztolyokat, valamint Kalasnyikov karabélyokat vásárolnak az orosz partnertől a fegyverekhez tartozó munícióval és a karbantartásához szükséges alkatrészekkel együtt. Az orosz importot övező bizonytalanság ezért nemcsak az új eszközök beszerzését, hanem a már meglévő fegyverek használatát és az afrikai katonák kiképzését is hátráltatja. Tartós szankciók esetén ezért az afrikai államoknak vagy önellátóvá kell válniuk, vagy másik fegyvernagyhatalomhoz kell majd fordulniuk. Míg az afrikai fegyverimport teljes értékéből Oroszország húszszázalékos részesedést szerzett meg, a kontinens legnagyobb beszállítója, az Amerikai Egyesült Államok 37 százalékos részesedést ért el. 

Forrás: bladi.net

Súlyos problémákkal küzd a svéd egészségügyi ellátás

A svéd egészségügy évek óta problémákkal küzd, elsősorban a hosszú várakozási listák és az egészségügyi kezelésekhez való nehéz hozzáférés miatt. Egy friss vizsgálatból az derül ki, hogy az ország 21 régiójából egyikben sem működik az ellátás a törvényben meghatározottak szerint, ráadásul az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlenül oszlik meg az országban. Az országgyűlés 2010-ben döntött az ellátási garanciáról, amely pontosan meghatározza, mennyi időn belül kell az adott ellátáshoz hozzájutnia a betegnek, függetlenül attól, hogy az ország melyik részén él. A köztelevízió tényfeltáró műsorából az derült ki, hogy hatalmas különbség van a régiók között, ugyanakkor egyik megye sem felel meg maradéktalanul az elvárásoknak. A vizsgálatból kiderült, hogy a fővárosi régióban a legrövidebb a várakozási idő, míg a vesztesek az északi régiók lakosai. A stockholmi régió betegei közül csak minden tizediknek kellett az elvárhatónál többet várnia az ellátásra, de van olyan országrész (Västernorrland), ahol minden harmadik pácienst érint ez a probléma. Az említett megye regionális egészségügyi igazgatója szerint az a probléma, hogy nincsen elég alkalmazottjuk, valamint szűkösek az anyagi feltételek, és a többletberuházások lehetősége is erősen korlátozott. 

Forrás: SVT

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.