időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Szijjártó: Nekünk a magyar emberek biztonsága a legfontosabb

Forrás: MTI, Facebook/Szijjártó Péter
2022.03.25. 07:55 2022.03.25. 08:39
Szijjártó: Nekünk a magyar emberek biztonsága a legfontosabb

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért ezután sem engedjük át a fegyverszállítmányokat hazánk területén, és azt is meg fogjuk akadályozni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát – kommentálta Szijjártó Péter péntek reggel a Facebook-oldalán az ukrán elnöknek az előző napi EU-csúcson Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit.

A külgazdasági és külügyminiszter azt írta: az Európai Unió miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Volodimir Zelenszkij megismételte az ukránok két, már jól ismert követelését: Magyarország engedje át területén a fegyverszállítmányokat, egyúttal szüntesse meg a földgáz és kőolaj vásárlását Oroszországból.

Megértjük, hogy Ukrajna elnökének Ukrajna és az ukrán emberek a legfontosabbak. Nekünk viszont Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért ezután sem engedjük át a fegyverszállítmányokat hazánk területén

– hangsúlyozta a tárcavezető, rámutatva: ezek a szállítmányok ugyanis megsemmisítendő katonai célpontot jelentenének, „és mi nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek életét, biztonságát.”

– Ugyanakkor azt is meg fogjuk akadályozni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát – folytatta bejegyzését Szijjártó Péter, hangsúlyozva: az Oroszországból érkező földgáz- és kőolajszállítmányok leállítása hazánk energiaellátását lehetetlenítené el, egyúttal a rezsiköltségek drasztikus emelkedésével járna. Ezért a magyar kormány továbbra sem támogatja a szankciók kiterjesztését az energiaszállításokra.

– Nekünk ebből a háborúból ki kell maradnunk! – szögezte le a miniszter.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

Csúcstalálkozók Brüsszelben

Bejelentették: az Európai Unió bevásárol amerikai LNG-ből

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.