Orbán Viktor: Az ukrán elnök követelései ellentétesek hazánk érdekeivel + videó

– Néhány ország megint felvetette, hogy a szankciókat ki kell terjeszteni az energiára, szénre, gázra, olajra. Sőt, maga az ukrán elnök, aki videókapcsolaton keresztül vett részt a megbeszélésen, is ezt kérte tőlünk. Mi ezt megfontoltuk, majd elutasítottuk, tekintettel arra, hogy Magyarországon a gáz 85 százaléka Oroszországból érkezik, az olajnak pedig több mint hatvan százaléka – fogalmazott Orbán Viktor pénteken a Facebookra feltöltött videóüzenetében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szankciók kiterjesztése mellett az uniós csúcson azt is kérte hazánktól, hogy engedjen át fegyverszállítmányokat a területén, illetve fegyverekkel támogassa Ukrajnát – erősítette meg a miniszterelnök sajtófőnöke.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 25. 6:52
null
Fotó: Fabrice BALSAMO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Néhány ország megint felvetette, hogy a szankciókat ki kell terjeszteni az energiára, szénre, gázra, olajra. Sőt, maga az ukrán elnök, aki videókapcsolaton keresztül vett részt a megbeszélésen, is ezt kérte tőlünk. Mi ezt megfontoltuk, majd elutasítottuk, tekintettel arra, hogy Magyarországon a gáz 85 százaléka Oroszországból érkezik, az olajnak pedig több mint hatvan százaléka – fogalmazott Orbán Viktor pénteken a Facebookra feltöltött videóüzenetében, bejelentkezve a brüsszeli uniós csúcstalálkozóról. Az értekezlet központi témája az ukrán háború. Mint azt a miniszterelnök jelezte, az energiaszektorra kiterjesztett

szankció azt jelentené, hogy a magyar gazdaság pillanatok alatt lelassul, majd megáll. 

– Ez elfogadhatatlan, ez ellentétes a magyarok érdekével, sőt azt jelentené, hogy valójában velünk fizettetik meg a háború árát – húzta alá. Orbán Viktor hangsúlyozta,

szerencsére nem csak mi járunk ebben a cipőben, néhány más ország hasonlóképpen érvelt, így sikerült érvényt szerezni a józan észnek és Magyarországra továbbra is érkezik majd gáz és olaj.

Jelezte, az uniós országok vezetői pénteken az extra magasra felszökött árú energia ügyét tárgyalják meg. 

 

Zelenszkij fegyvereket kért, illetve a fegyverszállítmányok átengedését

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke ugyancsak megerősítette, hogy Orbán Viktor elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az Európai Tanácsban Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel. 

Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől.  Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába

– közölte Havasi Bertalan, hozzátéve: Orbán Viktor mindkét kérést elutasította, mert azok ellentétesek Magyarország érdekeivel. Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik. A sajtófőnök ismertetése szerint csütörtökig már félmillió ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, és hazánk kétmilliárd forintnyi segélyt juttatott el Ukrajnába.

A kőolaj- és a gázcsap elzárása egyet jelentene azzal, hogy a magyar családok fizetik meg a háború árát.  A magyar háztartások 85 százalékát gázzal fűtik, és a magyar kőolajimport 64 százaléka is Oroszországból érkezik

– emlékeztetett a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Kiemelte: a kőolaj-finomítókat csak három-négy év előkészítés után lehet átállítani máshonnan beszerzett kőolaj feldolgozására, a jelenleg felhasznált orosz földgázmennyiség pedig fizikailag sem szerezhető be más forrásból.

Havasi Bertalan megismételte a kormányzati álláspontot, mely szerint

Magyarország nem engedheti meg, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg.

Ezért minden európai fórumon, ahogy eddig, a jövőben is ellenezni fogjuk a szankciók kiterjesztését az orosz energiahordozókra – mondta.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: Fabrice Balsamo, Európai Tanács)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.