Előretolt védelemről döntött a NATO

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a NATO-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szükség van a párbeszédre és az elrettentésre is.

2022. 03. 24. 19:20
Debrecen, 2021. november 5. Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond az 5. számú Bocskai István lövészdandár 70 éve a hazáért, 30 éve Debrecenért elnevezésű rendezvényén a Kossuth téren 2021. november 5-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Oroszországgal szemben az az álláspontja a NATO-nak, hogy szükség van az elrettentésre és a párbeszédre is – rögzítette Benkő Tibor a mai NATO-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján. Mint a honvédelmi miniszter közölte, a tisztánlátás végett vissza kell tekinteni, hogy mi az a zászlóalj harccsoport, ami Magyarországon is állomásozik.

Benkő elmondta, hogy a NATO-nak megvannak a lépcsőzetes akciótervei arra az esetre, ha egy tagországot háború fenyeget, így az orosz fenyegetettségre is megvannak a szükséges elképzelések.

– Ez az elgondolás már tavaly ott volt a NATO asztalán, mivel a szervezet már akkori is egy előretolt, megerősítő jelenlétben gondolkodott. Magyarország azt mondta, hogy erre nincs szükség, ezt mi el tudjuk látni magyar erővel. Ilyen erők a balti országokban és Lengyelországban már régóta működnek, tavaly pedig Románia is jelezte, hogy felállítanának egy ilyen erőt  – tette hozzá.

Emellett Benkő a zárt ajtók mögött zajló csúcson elhangzottakról megosztotta, hogy volt olyan ország, amelyik azt mondta, hogy még nagyobb harci kötelékre is szükség lehet.

– Amit Magyarország eddig is mondott, hogy ki kell maradni a háborúból, és nem lehet légtérzárat bevezetni. 

Ezt a koncepciót meg tudtuk őrizni – emlékeztetett a honvédelmi miniszter, kiemelve: ebben a NATO nagyon határozottan lépett fel.

Borítókép: Benkő Tibor (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.