Szijjártó Péter: Magyar siker a NATO-csúcstalálkozón + videó

A külgazdasági és külügyminiszter elmondása alapján a NATO továbbra sem akar hadviselő féllé válni.

Magyar Nemzet
2022. 03. 24. 15:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy siker Magyarország szempontjából, hogy a NATO továbbra sem akar hadviselő féllé válni az ukrajnai háborúban – mondta a NATO rendkívüli csúcstalálkozóját követően videós bejelentkezésében a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette, legfontosabb célunk és érdekünk továbbra is az, hogy Magyarország maradjon ki a szomszédban zajló háborúból.

Szijjártó Péter bejelentette azt is, a NATO előretolt védelmi jelenlét létrehozásáról döntött; ennek megfelelően nyolc zászlóalj harccsoport jön létre a szövetség keleti-délkeleti szárnyán. 

Ezek egyike a már létező, eddig magyar katonákból álló, a Magyar Honvédség által létrehozott, magyar vezetés alatt álló zászlóalj lesz, amihez ezt követően azonban más tagországok is csatlakozhatnak.

A harccsoporthoz való csatlakozási szándékot az Egyesült Államok, Horvátország, Törökország, Montenegró és Olaszország jelezte. Ezek a tagállamok néhányszáz katonát delegálnak majd a harccsoportba, akik a Dunántúlon fognak állomásozni, a Magyar Honvédség bázisain. Itt a Magyar Honvédséggel közös kiképzéseken, közös gyakorlatokon vesznek majd részt a NATO-együttműködés keretében.

Holnap az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén szólal fel Szijjártó Péter.

Borítókép: Szijjártó Péter a NATO-csúcson (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.