időjárás 3°C Taksony 2022. november 29.
logo

A kenyéren bukott meg az izraeli kormánykoalíció?

László Dávid
2022.04.06. 09:48 2022.04.06. 10:04
A kenyéren bukott meg az izraeli kormánykoalíció?

Izraelben a nyolcpárti kormánykoalíció elveszítette többségét a parlamentben egy képviselő távozásával – adta hírül az MTI. Idit Szilman, a kormánykoalíció elnöke, a jobboldali Jobbra (Jamina) párthoz tartozó politikusnő jelentette be, hogy ezentúl nem támogatja a szövetséget. Döntéséről állítólag pártjának vezetőjét, egyben a miniszterelnököt, Naftali Bennettet sem tájékoztatta, ő is a hírekből értesült a lépésről.

Pedig ezzel a baloldaltól, a centristákon át, a jobboldalig és az arabokig terjedő koalíció elveszítette többségét, ami alighanem kormányzásának végét is jelenti.

Hogy Idit Szilman miért fordult szembe saját pártjával, az egyelőre nem egyértelmű. Az MTI is emlékeztetett rá, hogy múlt héten összekülönbözött a baloldali liberális Merec pártot vezető Nican Horovic egészségügyi miniszterrel azon, hogy a kórházakba beengednek-e a peszach nyolcnapos ünnepének idején erjesztett ételeket, köztük kenyeret, melyek fogyasztása nem számít kósernek ebben az időszakban. A vita apropóját az adta, hogy a jeruzsálemi Hadassza kórház vezetése megpróbálta megakadályozni az ilyen ételek, a „chamec” bejutását az intézménybe, noha az izraeli legfelsőbb bíróság korábban határozatban mondta ki, hogy ehhez nincs joga. Ezután Horovic levelet küldött a kórházak vezetőinek az egész országban, melyben figyelmeztetett az alkotmánybíróságként is működő bíróság döntésére. – Horovic engedélyezi a chamecet a kórházakban? Nem engedjük, hogy miniszter legyen! Átlépett egy határt, amely az én felügyeletem alatt nem történhet meg – figyelmeztetett ezután Szilman.

Fotó: Facebook/Idit Szilman

Sokan azonban úgy vélik, hogy ez a vallási természetű vita csak az ürügy volt.

Izraeli sajtóinformációk szerint Idit Szilman előre egyeztetett az ellenzékbe kényszerült Likuddal, akik képviselői listájukon a tizedik helyet, valamint kormányra kerülésük esetén az egészségügyi miniszteri posztot ígérték neki.

Benjamin Netanjahu korábbi kormányfő, a Likud vezetője mindenesetre örömmel üdvözölte a képviselőnő kilépését, és biztosította, hogy pártja tárt karokkal várja őt.

Elemzők úgy vélték, hogy a többség elvesztésével megkezdődött a kormány felbomlása, és legkésőbb tíz hónap múlva feloszlik, amikor nem lesz többsége az új költségvetés elfogadásához. Valószínűleg azonban ez hamarabb megtörténik, ahogy a döntésképtelen, kilátástalan helyzetben újabb képviselők távoznak a szövetségből. 

Ezután kiírhatják az újabb, három év alatt immár hatodik választásokat.

Naftali Bennett és Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Fotó: Abir Szultan

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi kormány egy éve alatt az erőviszonyok nem sokat változtak; ami inkább a Likudnak kedvez. Nem győzte meg az embereket munkájával Naftali Bennett sem; a megkérdezettek 55 százaléka Benjamin Netanjahut látná szívesen a kormányfői poszton, 21 százalék a jelenlegi külügyminisztert  Jaír Lapidot– aki a koalíciós alku értelmében 2023-ban venné át a stafétát –, és csak 14 százalék Bennettet.

 

Borítókép: Idit Szilman sugdolózik a Knesszetben (Fotó: Los Angeles Times/Marcus Yam)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.