A Nemzeti Liberális Párt elnökévé választották Nicolae Ciuca kormányfőt

A tisztújító kongresszust azt követően hívták össze, hogy lemondott elnöki tisztségéről Florin Citu.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 10. 18:46
Nicolae Ciuca nominated as Prime Minister by Romanian President Klaus Iohannis
epa09536082 Romania's Prime Minister-designate Nicolae Ciuca, assisted by Romania's president Klaus Iohannis (not pictured), delivers a statement shortly after being nominated to form a new cabinet, in Bucharest, Romania, 21 October 2021. Following the collapse of the Citu cabinet on 05 October 2021 due to a no-confidence vote in parliament, and the failure of nominated premier Ciolos to pass his cabinet trough a confidence vote on 20 October, Ciuca was nominated as Prime Minister by Romania's President. Ciuca must pass his cabinet through the parliament procedures, in order to be validated. Nicolae Ionel Ciuca, 54, now acting Defense Minister, is a Romanian politician and retired general of the Romanian Army, who served in Iraq war as Chief of Staff of Romanian forces, and, for a short term, he was leading a caretaker government in December 2020. EPA/ROBERT GHEMENT Fotó: ROBERT GHEMENT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökévé választották Romániában Nicolae Ciuca miniszterelnököt vasárnap a párt rendkívüli kongresszusán. Nicolae Ciuca egyedüli jelölt volt a tisztségre, és a szavazatok közel 95 százalékát szerezte meg. Programbeszédében azt hangoztatta, hogy a jelenlegi válsághelyzetben számít mindazok segítségére, akiket a párt színeiben választottak különböző tisztségekbe, hogy megfelelő döntéseket hozhassanak a románok, a román gazdaság és a munkahelyek védelmében, új beruházásokról, valamint az áremelkedések hatásainak a csökkentésében.

Nem vagyok régi tagja a pártnak, és nincs politikai tapasztalatom, de soha nem fogom hagyni, hogy foglyul ejtsenek

 – jelentette ki a katonából lett politikus. Azt is hangsúlyozta, hogy Klaus Johannis személyében olyan vezetője van az országnak, aki a PNL jelöltjeként nyerte el a tisztséget, és a pártnak továbbra is ki kell tartania az elnök mellett.

 A PNL rendkívüli tisztújító kongresszusát azt követően hívták össze, hogy április 2-án lemondott a román kormánykoalícióban részt vevő párt elnöki tisztségéről Florin Citu korábbi miniszterelnök, aki mindössze fél évig töltötte be a pártelnöki tisztséget. A román sajtó szerint mind Florin Citu miniszterelnökké, majd pártelnökké választásakor, mind Nicolae Ciuca miniszterelnökké, majd pártelnökké választásakor Klaus Johannis államfő akarata érvényesült. A PNL éléről tavaly szeptemberben leváltott és azóta új pártot alapító Ludovic Orban ironikusan azt nyilatkozta: kár volt összehívni a párt kongresszusát, államfői rendelettel kellett volna megejteni a pártelnökcserét. 

Az 55 éves Nicolae Ciuca katonai pálya után került a román politikába.

A tartalékos tábornagy 2015 és 2019 között a román hadsereg vezérkari főnöki tisztségét töltötte be. Pártonkívüliként kapott védelmi miniszteri megbízást 2019 novemberében Ludovic Orban kormányában, majd a 2020-as választásokon a PNL jelöltlistáján jutott be a bukaresti szenátusba.

A 2020 végén alakult Citu-kormányban is a védelmi miniszteri tárcát vezette, majd a PNL  – Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) koalíció tavalyi felbomlása és a Szociáldemokrata Párt (PSD) –PNL–RMDSZ nagykoalíció tavaly novemberi megalakulása óta a miniszterelnöki tisztséget tölti be. A nagykoalíciós megállapodás értelmében 2023 májusáig a PNL adja a miniszterelnököt, majd a PSD jelöltje veszi át a kabinet irányítását.

Borítókép: Nicolae Ciuca román miniszterelnök (Fotó: EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.