időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

A texasi kormányzó busszal szállíttatja a migránsokat Washingtonba

MTI
2022.04.14. 19:26 2022.04.14. 19:42
A texasi kormányzó busszal szállíttatja a migránsokat Washingtonba

Megérkezett Washingtonba az első olyan busz, amely Texasból egyenesen a szövetségi fővárosba, Washingtonba szállította az Egyesült Államok déli határáról a migránsokat – jelentette a Texas Tribune című amerikai internetes portál. A migránsokat a szövetségi törvényhozás épületétől, a Capitoliumtól pár sarokra fekvő Union Station vasútállomásnál tették ki, s ott a katolikus egyház önkéntesei vették gondozásba őket.

Joe Biden amerikai elnök nemrégiben bejelentette, hogy a kereskedelmi busz- és repülőjáratokon májustól megszűnnek a járványügyi korlátozások, s ezzel egyidejűleg megszűnik a déli határokon a vírusteszt, illetve az ehhez kötött várakozási idő is. A szövetségi kormányzat április elején megkezdte a migránsok átszállítását a határról Uvalde nyugat-texasi városba. Ez a texasiak jó részében felháborodást keltett, és Greg Abbott republikánus kormányzó a múlt héten bejelentette, hogy a határok megnyitását követő bevándorlási hullám féken tartása érdekében drasztikus lépéseket tervez. 

E lépések egyike: a tagállami katonai csapatok segítségével a határról egyenesen az Egyesült Államok fővárosába, Washingtonba küld buszokat az országba belépő menekültekkel. 

Őket a törvényhozás központi épületéhez, a Capitoliumhoz szállítják. – Ott a Biden-adminisztrációnak lehetősége nyílik közvetlenül ellátni azokat az embereket, akiket ők (a Biden-adminisztráció) engedtek át a határon –  jelentette ki Abbott a múlt heti sajtótájékoztatóján.

A kormányzó hivatalának közleménye részletesen kifejtette, hogy a buszoztatási program teljes mértékben önkéntes alapon működik, emellett csakis olyan migránsok ülhetnek fel a járművekre, akik már túlestek a belbiztonsági minisztérium átvilágításán és megkapták az esetleg menekültjogi kérelem benyújtásához szükséges dokumentumokat is. 

Texas kormányzója sajtóértekezletén arról számolt be, hogy szövetségi tisztviselők szerint a határok május elejére ütemezett megnyitásával naponta akár 18 ezer migráns is beléphet a déli határokon az Egyesült Államok területére. Abbott szerint nem várható el Texastól, hogy cipelje azt a terhet, amelyet a Biden-kormányzat határvédelmi kudarca okozott.

 

Borítókép: Őrizetbe vett migránsok várnak az átvizsgálásra az Egyesült Államokban (Fotó: AFP/Paul Ratje)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.