Hétről hétre drágább az élet Spanyolországban

Idén legalább 500 euróval többet költenek majd alapvető élelmiszerre a spanyolok – ez derült ki az ország fogyasztóvédelmi szervezetének adataiból.

Mediaworks–Hírcentrum
Forrás: Elcomercio.es2022. 04. 08. 14:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétről hétre drágább az élet a dél-európai országban, ráadásul a háború miatti áremelések a legalapvetőbb termékeket érintik. A szervezet statisztikájából kiderül, hogy az idei első negyedévben a növényi zsiradékok ára nőtt meg drasztikusan. 

 

A sajátmárkás olívaolajok átlagosan körülbelül 54 százalékkal drágultak, az ugyanilyen napraforgóolajok átlagosan 49 százalékkal kerülnek többe, de a szuper-és hipermarketek nagy részének kínálatában sokszor 100 százalékos vagy annál is nagyobb mértékű drágulás érzékelhető. A legnagyobb spanyol élelmiszerlánc, a Mercadona üzleteiben például a tavaly nyári 1 euró 50 centről hirtelen 3 euró 20 centre emelkedett az ára. A margarin, a tésztafélék és a lazac 30 százalékkal, a lisztek, kekszek 10 százalékkal drágultak. 

A fogyasztóvédelem szerint a hús, a hal, a zöldség-gyümölcs, az olajok, tejtermékek, általános élelmiszerek, valamint a tisztítószerek és higiéniai eszközök együttesen 84 százalékkal drágábbak mint egy éve. A szervezet kiemelt néhány olyan árut is, amelyek olcsóbbak lettek, ilyenek például a drogériás termékek, valamint néhány zöldség és sertésféle. Számításaik szerint 2022-ben egy átlagos spanyol háztartásnak legkevesebb 500 euróval több pénzt kell majd alapvető élelmiszerekre költenie mint korábban. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: paxabay.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.