időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Összecsaptak a palesztinok és az izraeliek az al-Aksza-mecsetnél

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.04.22. 12:29
Összecsaptak a palesztinok és az izraeliek az al-Aksza-mecsetnél

Péntek reggel is összecsaptak a palesztinok és az izraeli rendfenntartók Jeruzsálemben, az al-Aksza-mecsetnél – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet pénteken. Mintegy kétszáz palesztin fiatal petárdákkal és kövekkel dobálta a biztonságiakat. 

Nem hallgatunk el, életünket adjuk az Al-Akszáért, mártírként halunk meg

– kiabálták az arcukat nagyrészt kendőkkel eltakaró palesztinok.

A rendőrök megvárták a reggeli ima végét, a békés hívők távozását, majd tömegoszlató eszközökkel megpróbálták felszámolni az ott maradt sokadalmat, a Hamász zászlóit lengető tiltakozókat. A Vörös Félhold nevű palesztin mentőszolgálat tájékoztatása szerint több tucat, könnyebben vagy közepesen sérült tüntető szorult orvosi ellátásra, és ketten súlyosan megsebesültek.

– A rendőrség azon dolgozik, hogy lehetővé tegye a szabad vallásgyakorlást, fenntartsa a biztonságot, a törvényt és a rendet a szent helyeken és Jeruzsálem egész területén. Eközben egyesek úgy döntenek, hogy lázonganak és megsértik a közrendet. A köznyugalom és a közbiztonság érdekében továbbra is fellépünk a rendbontókkal és a törvényen kívüliekkel szemben – hangsúlyozta a rendőrség pénteki közleményében.

Péntek reggel temették el azt a palesztin fiatalt, akit a múlt héten a Dzsenin melletti összecsapásokban lőttek meg, majd sebesülésébe belehalt. Az Arab Liga jeruzsálemi szent helyekkel foglalkozó bizottsága csütörtökön Ammánban, Jordánia fővárosában rendkívüli megbeszélésre gyűlt össze a Templom-hegyen múlt péntek óta kialakult biztonsági helyzet miatt. A Palesztin Hatóság, Jordánia, Egyiptom, Marokkó, Szaúd-Arábia és Katar képviselőit tömörítő grémium elítélte az al-Aksza-mecsetben történt korábbi izraeli fellépést, és felszólított a muszlim hívők vallásgyakorlási szabadságának biztosítására.

A bizottságot vezető Jordánia az elmúlt napokban határozott álláspontot képviselt Izraellel szemben, a külügyminiszter berendelte az országban tartózkodó izraeli nagykövetség tisztviselőjét, és tiltakozó jegyzéket adott át neki. Biser Haszavni, Jordánia miniszterelnöke a parlament hétfői ülésén kijelentette, hogy „üdvözli azokat, akik kövekkel dobálják azokat a cionistákat, akik az izraeli kormány támogatásával beszennyezik az al-Aksza-mecsetet”.

– Izrael Állam szélsőséges iszlamista terrorizmussal néz szembe, amelynek célja az erőszak, a félelem és a káosz szítása. Felszólítjuk a régió vezetőit, hogy cselekedjenek, és vállaljanak felelősséget – mondta csütörtökön Jaír Lapid izraeli külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott az Egyesült Államok külügyminisztériumának küldöttségével.

A muszlimok ezen a pénteken ünneplik a ramadán böjti hónap harmadik péntekét. A zavargások múlt pénteken kezdődtek az al-Aksza-mecsetnél, amely az iszlám vallás harmadik legszentebb helye Mekka és Medina után.

Az izraeli–palesztin megállapodások szerint a Jordániától 1967-ben elfoglalt Templom-hegyet a muszlimok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel. Zsidók is látogathatják, de nem imádkozhatnak és nem mutathatnak be semmilyen vallási szertartást a dombon, ahol időszámítás szerint 70-ig a zsidók szentélye állt.

Borítókép: Palesztin tüntetők az izraeli rendőrökkel vívott összecsapás közben a jeruzsálemi Al-Aksza-mecsetnél 2022. április 22-én (Fotó: MTI/AP/Mahmoud Illean)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.