Továbbra is jelentős a fertőzöttek száma Ázsiában

Sanghajban még mindig a legszigorúbb intézkedések vannak érvényben, úgy tűnik, a kínai „zéró Covid” stratégia megbukott. Ugyanakkor Dél-Koreában, Thaiföldön vagy éppen Vietnamban is jelentős az új fertőzöttek száma.

2022. 04. 13. 20:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorú szankciókra számíthat az, aki megszegi a Sanghajban elrendelt kijárási korlátozásokat – figyelmeztetett szerdán a város vezetése. Ez egyébként jelenleg bűncselekménynek számít a kínai metropoliszban, erre a városi hatóságok folyamatosan emlékeztetik a lakosokat.

Kína jelenleg legnagyobb koronavírus-hullámával küzd, 45 városában részleges vagy teljes kijárási tilalmat vezettek be.

A fertőzöttek szempontjából a leginkább érintett város Sanghaj, itt szerdán 25 ezer fő feletti esetszámot regisztráltak, míg országszerte 28 ezret. A kínai vezetés továbbra is kiáll a „zéró Covid” stratégia mellett, így mindent megtesz a fertőzöttek és kontaktszemélyek izolációjáért.

Az a probléma, hogy, amíg ez a stratégia jól működött a koronavírus kevésbé fertőző változatainál, addig nem működik olyan jól a gyorsabban terjedő változatokkal szemben, mint amilyen az omikron

– elemezte a helyzetet Carl Minzner, a Külkapcsolatok Tanácsának Kínával foglalkozó főmunkatársa.

Noha némely városban, például Sanghajban hétfőn 14-ről tíz napra csökkentették a karanténkötelezettséget – a Caixin médiacsoport szerint, amely egy hivatalosan még nem publikált kormányzati tervre hivatkozott –, a városok lakói így is egyre türelmetlenebbek. Sokan ugyanis a lejárt karanténkötelezettség után napokkal újra karanténba kerülnek.

A sanghaji rendőrség szerint egyre több kétségbeesett bejelentő kér segítséget, és nő frusztráltság, mivel milliók rekedtek otthon immár több hete.

Közülük sokan nem jutnak elegendő élelemhez, mivel nem mehetnek boltba. 

A futárok és az ellátási láncok a megnövekedett házhozszállítási igényekkel csak nehezen és drágábban tudnak lépést tartani – az áremelkedést a kínai kormány igyekszik letörni. Más helyeken az élelmiszer fogyott el a boltok polcairól, itt a rászorulóknak az állam állít össze élelmiszercsomagokat.

Ázsia több országában, így Dél-Koreában Vietnamban, Japánban, Tajvanban, Thaiföldön és Malajziában is jelentős az új fertőzöttek száma. Az esetszámokat oltakozással, maszkviseléssel, távolságtartással és karanténkötelezettséggel próbálják csökkenteni. 

Azonban Kínához hasonló radikális lépéseket nem tesznek.

Thaiföldön annak ellenére, hogy harmadik napja van száz fölött a koronavírus következtében elhunytak száma − a vasárnapi 108 haláleset közel hat hónapos rekord −, lazítanak az intézkedéseken. Az országban ma kezdődött meg a thai újévi fesztivál, a songkran, mely után a kormány és a szakértők még több megbetegedésre számítanak. Ennek ellenére – a lakosság nyomására – úgy tűnik, nem vezetnek be szigorúbb korlátozásokat. A legtöbb új fertőzött továbbra is Dél-Koreában található, itt szerdán mintegy kétszázezer pozitív esetet regisztráltak. Az országban pénteken jelentik be a távolságtartási és karanténszabályok módosítását. Jelenleg az üzletek éjfélig lehetnek nyitva, maximum tízfős rendezvények tarthatók. Jövő héttől a 60 évnél idősebbek a negyedik oltást is felvehetik. Tajvanon egy újabb hullám kitörésétől tartanak, miután napok óta folyamatosan emelkedik az új fertőzöttek száma. A tisztviselők arra kérték a lakosokat, hogy ne pánikoljanak, és ha még nem tették meg, vegyék fel az emlékeztető oltást. A sziget lakosságának nyolcvan százaléka kétszer, míg több mint felük háromszor oltott.

Borítókép: Egy sanghaji önkéntes megafonon beszél a karanténban levő lakosokkal (Fotó: AP/Chen Jianli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.