Videóüzenettel cáfolta saját halálhírét az al-Kaida vezetője

Ajmán az-Zavahiri hónapok óta nem hallatott magáról.

MTI
2022. 04. 06. 21:16
ZAWAHIRI RELEASES NEW VIDEO
US-ATTACKS-PAKISTAN-QAEDA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Videóüzenet útján cáfolta saját halálhírét Ajmán az-Zavahiri, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője – jelentette a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport. A kedden közzétett videóüzenet hónapok óta az első életjel a terroristák visszavonultan élő vezetőjéről, akinek haláláról több szóbeszéd terjedt az utóbbi időben.

A felvételen Zavahiri egy indiai muszlim nőt méltatott, aki februárban szembeszállt a délnyugat-indiai Karnataka állam hatóságainak iskolákra vonatkozó, a hidzsábot (a muszlim nők arcát és testét elfedő leplet) betiltó rendelkezéseivel. Polgári jogi és muszlim érdekvédelmi csoportok tiltakozása ellenére a tilalmat az illetékes karnatakai bíróság márciusban hatályban hagyta. A videófelvételen a terroristák vezére hagyományos fehér fejkendővel látható, a háttérben a nemes indiai nők bátorságát dicsőítő plakáttal.

Zavahiri hollétéről továbbra is csak találgatások vannak. Egyes értesülések szerint Afganisztán északnyugati Kunár vagy Badahsán tartományában rejtőzhet, a pakisztáni határ közelében, de az is felmerült, hogy esetleg a dél-pakisztáni Karacsi városában bujkál, ahol számos tálib iszlamista vezető tartott fenn lakásokat a húszéves afganisztáni háború alatt.

Az egyiptomi születésű Zavahiri 2011-ben lett az al-Kaida vezetője, miután amerikai különleges egységek végeztek a szervezet korábbi irányítójával, Oszama bin Ladennel pakisztáni rejtekhelyén.

 

Borítókép: Ajmán az-Zavahiri, az al-Kaida vezetője. (Fotó: IntelCenter/AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.