időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Videóüzenettel cáfolta saját halálhírét az al-Kaida vezetője

MTI
2022.04.06. 21:16
Videóüzenettel cáfolta saját halálhírét az al-Kaida vezetője

Videóüzenet útján cáfolta saját halálhírét Ajmán az-Zavahiri, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője – jelentette a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport. A kedden közzétett videóüzenet hónapok óta az első életjel a terroristák visszavonultan élő vezetőjéről, akinek haláláról több szóbeszéd terjedt az utóbbi időben.

A felvételen Zavahiri egy indiai muszlim nőt méltatott, aki februárban szembeszállt a délnyugat-indiai Karnataka állam hatóságainak iskolákra vonatkozó, a hidzsábot (a muszlim nők arcát és testét elfedő leplet) betiltó rendelkezéseivel. Polgári jogi és muszlim érdekvédelmi csoportok tiltakozása ellenére a tilalmat az illetékes karnatakai bíróság márciusban hatályban hagyta. A videófelvételen a terroristák vezére hagyományos fehér fejkendővel látható, a háttérben a nemes indiai nők bátorságát dicsőítő plakáttal.

Zavahiri hollétéről továbbra is csak találgatások vannak. Egyes értesülések szerint Afganisztán északnyugati Kunár vagy Badahsán tartományában rejtőzhet, a pakisztáni határ közelében, de az is felmerült, hogy esetleg a dél-pakisztáni Karacsi városában bujkál, ahol számos tálib iszlamista vezető tartott fenn lakásokat a húszéves afganisztáni háború alatt.

Az egyiptomi születésű Zavahiri 2011-ben lett az al-Kaida vezetője, miután amerikai különleges egységek végeztek a szervezet korábbi irányítójával, Oszama bin Ladennel pakisztáni rejtekhelyén.

 

Borítókép: Ajmán az-Zavahiri, az al-Kaida vezetője. (Fotó: IntelCenter/AFP) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.