időjárás 14°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Washington hétszázmillió dolláros katonai támogatást nyújt Kijevnek

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.04.25. 10:12 2022.04.25. 10:16
Washington hétszázmillió dolláros katonai támogatást nyújt Kijevnek

Az Egyesült Államok fokozatosan felújítja jelenlétét Ukrajnában, és további katonai segélyt nyújt – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter kijevi látogatása során.

Ez volt az első hivatalosnak tekinthető amerikai látogatás Kijevben azóta, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. 

Bár a két amerikai kormánytag vasárnapi érkezését Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előzetesen bejelentette, a vizit részleteit titokban tartották, csak másnap nyilatkoztak róla Lengyelországban, és az újságírók nem hozhatták nyilvánosságra annak tartalmát, amíg Blinken és Austin el nem hagyta Ukrajna területét.

Blinken hétfőn azt mondta: a látogatás lehetőséget adott arra, hogy személyesen biztosítsák az ukrán kormány és nép iránti támogatásukat. Amerikai források szerint Austinék több mint hétszázmillió dolláros új amerikai katonai támogatást jelentettek be Ukrajnának.

Austin az újságíróknak azt mondta, hogy Kijev megnyerheti a háborút, ha kellően jó katonai felszerelésekkel és elegendő nemzetközi támogatással rendelkezik. Blinken pedig úgy vélte, hogy Oroszország a háború megindítását indokló célkitűzéseinek teljesítésében vesztésre áll.

Az amerikai külügyminisztérium illetékese a látogatás kapcsán azt mondta, hogy Washington folyamatosan tervezi a kijevi amerikai diplomáciai képviselet visszatérését.

Kifejtette, hogy a személyes találkozást semmi sem pótolja, és az amerikai diplomaták visszatérésének jelképes a jelentősége.

A külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy az Ukrajnában működő amerikai diplomáciai testület nagy része Lengyelországban működik. Ezt megelőzően az Egyesült Államok ideiglenesen áthelyezte nagykövetségét az ukrán fővárosból, Kijevből Lvivbe. Az AP amerikai hírügynökség azt írta, hogy a látogatást követően Blinken az amerikai fővárosba, Washingtonba utazott vissza, míg Austin Németországba, ahol április 26-án a Ramstein légibázison többoldalú konzultációkat tartanak az Ukrajnának nyújtandó katonai segítség kilátásairól.

Borítókép: Az amerikai védelmi minisztérium által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k), Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Kijevben tartott megbeszélésükön 2022. április 24-én (Fotó: MTI/AP/Amerikai védelmi minisztérium)
 

Háború Ukrajnában

Vlagyimir Putyin leváltotta a helyettes védelmi miniszterét

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.