időjárás 28°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Ausztriában csak a kórházakban marad kötelező a maszkviselés

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.24. 11:52
Ausztriában csak a kórházakban marad kötelező a maszkviselés

Ausztriában június 1-jétől a kereskedelemben és a tömegközlekedési eszközökön is felfüggesztik a koronavírus-járvány miatt elrendelt maszkviselési kötelezettséget három hónapra – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Johannes Rauch egészségügyi és Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter.

A kórházakban és az idősotthonokban továbbra is kötelező a maszkviselés.

Ausztriában legutóbb április közepén lazítottak nagyobb mértékben a járványellenes óvintézkedéseken a fertőzöttek csökkenő számára hivatkozva.

Rauch és Edtstadler azzal indokolta a döntés ideiglenes jellegét, hogy a koronavírus-világjárvány még nem ért véget. A miniszterek szerint a jelenlegi csak egy lélegzetvételnyi szünet, és ősszel ismét szélesebb körben lehet szükség a maszkra.

Minden forgatókönyv abból indul ki, hogy ősszel újabb óvintézkedésekre lehet szükség – hangsúlyozta Rauch.

A hatóságok szakértői értékelések hatására nyár végéig meghosszabbították a koronavírus elleni általános oltási kötelezettség felfüggesztését. Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter már március elején bejelentette, hogy egy szakértői bizottság javaslatára Ausztria június 1-jéig felfüggeszti az oltási kötelezettséget, mert az nem arányos az uralkodó omikron változat okozta járvány súlyosságával. Az országban ekkor 70 százalék körüli volt az átoltottság.

Az alpesi köztársaságban február eleje óta kötelező a koronavírusi elleni védőoltás. A korábbi rendelkezések értelmében március 15-től akár 3600 eurós pénzbírsággal is sújthatták azokat, akik megtagadták az oltás felvételét. A törvényt azonban egyelőre nem alkalmazták.

 

Borítókép: A bécsi tömegközlekedésen sem kell már maszkot viselni. (Fotó: AFP/Alex Halada)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.