Ausztriában csak a kórházakban marad kötelező a maszkviselés

Minden forgatókönyv abból indul ki, hogy ősszel újabb óvintézkedésekre lehet szükség.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 24. 11:52
Ausztia maszk tömegközlekedés
A commuter wears an FFP2 protective face mask on a public transport underground train in Vienna on January 25, 2021, during the ongoing novel coronavirus (Covid-19) pandemic. - Austria has decided to impose from January 25 a social distancing rule of two meters between each person in public places, instead of one meter until now. Wearing FFP2 masks will now also be compulsory in stores and on public transport. (Photo by ALEX HALADA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztriában június 1-jétől a kereskedelemben és a tömegközlekedési eszközökön is felfüggesztik a koronavírus-járvány miatt elrendelt maszkviselési kötelezettséget három hónapra – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Johannes Rauch egészségügyi és Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter.

A kórházakban és az idősotthonokban továbbra is kötelező a maszkviselés.

Ausztriában legutóbb április közepén lazítottak nagyobb mértékben a járványellenes óvintézkedéseken a fertőzöttek csökkenő számára hivatkozva.

Rauch és Edtstadler azzal indokolta a döntés ideiglenes jellegét, hogy a koronavírus-világjárvány még nem ért véget. A miniszterek szerint a jelenlegi csak egy lélegzetvételnyi szünet, és ősszel ismét szélesebb körben lehet szükség a maszkra.

Minden forgatókönyv abból indul ki, hogy ősszel újabb óvintézkedésekre lehet szükség – hangsúlyozta Rauch.

A hatóságok szakértői értékelések hatására nyár végéig meghosszabbították a koronavírus elleni általános oltási kötelezettség felfüggesztését. Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter már március elején bejelentette, hogy egy szakértői bizottság javaslatára Ausztria június 1-jéig felfüggeszti az oltási kötelezettséget, mert az nem arányos az uralkodó omikron változat okozta járvány súlyosságával. Az országban ekkor 70 százalék körüli volt az átoltottság.

Az alpesi köztársaságban február eleje óta kötelező a koronavírusi elleni védőoltás. A korábbi rendelkezések értelmében március 15-től akár 3600 eurós pénzbírsággal is sújthatták azokat, akik megtagadták az oltás felvételét. A törvényt azonban egyelőre nem alkalmazták.

 

Borítókép: A bécsi tömegközlekedésen sem kell már maszkot viselni. (Fotó: AFP/Alex Halada)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.