időjárás 25°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Az olasz iskolákban már a gyerek dönthet a neméről

Jánosi Dalma (Róma)
2022.05.23. 21:41
Az olasz iskolákban már a gyerek dönthet a neméről

Az elfogadás zászlaja alatt egyre több olasz gimnáziumban használnak nemsemleges megfogalmazást. Szaporodik azon középiskolák száma is, ahol a diákok a regisztráció során szabadon választhatnak nemet biológiai adottságuktól függetlenül. Sorra vezetik be például az úgynevezett „nemsemleges (gender free) napló” használatát. Ezzel arra biztatják a diákokat, hogy hivatalos okiratokban bejegyezett adataiktól és biológiai nemüktől függetlenül úgy regisztráljanak a naplóban, ahogy éppen aznap érzik magukat. 

Nevüket és nemüket is szabadon megválaszthatják. Amennyiben meggondolják magukat, a tanév folyamán további változtatásokat léptethetnek életbe. 

Az újdonságot a homofóbia, transzfóbia és bifóbia ellenes világnap alkalmával jelentették be Ravenna, Cesena, Verona és Rimini több középiskolájában.

De ezek csak a legutóbbi esetek. Egyre általánosabb bevett gyakorlat a középiskolákban a nemváltoztatást engedélyező úgynevezett „carriere alias”. Például Ravennában a Nervi Severini művészeti gimnázium, Riminiben a Serpentieri tudományos és művészeti gimnázium, Veronában pedig a Scipione Maffei líceum jelentett be ilyen intézkedéseket a homofóbiaellenes világnapon. Sajtóbeszámolók szerint kisebb településeken is követik a hagyományokat felforgató lépéseket. Az intézmények vezetői azzal magyarázzák döntésüket, hogy az újfajta gyakorlattal kiküszöbölhetővé válik a nemváltás bejelentése körüli zavarba ejtő helyzet, valamint az azzal járó negatív megkülönböztetés és bántalmazás. 

Persze korántsem ért ezzel mindenki egyet. A megdöbbent családok és diákok a kezdeményezés azonnali visszavonását követelik. A szülői testületek szerint a szóban forgó oktatási intézmények súlyos jogsértést követnek el, egyben olyan ideológiát legitimálnak, amelynek nincs semmifajta tudományos alapja. 

A felháborodott szülők azt is kifogásolják, hogy a személyiségfejlődés ezen érzékeny időszakában, a serdülőkorban összezavarják a fiatalokat azzal, ha úgy változtathatják nemüket, mint egy letett pólót. 

– A nemváltoztatások lehetősége hatalmas zűrzavart okozna a tanárok és diákok, valamint a diákok közötti kapcsolatokban is. Nagy az esélye annak, hogy a nemsemleges napló bevezetése csak az első lépést jelenti a propaganda terjedésében – írta az Il Giornale jobboldali napilap hasábjain az eset kapcsán Francesco Giubilei, a Nazione Futura konzervatív civil szervezet elnöke. – Ezt követheti a gendersemleges mellékhelységek kialakítása és egyéb ideológia térfoglalása, melynek nem lenne helye az oktatási intézményekben – figyelmeztetett.

 

Borítókép: Uniszex WC – ez következik? (Fotó: Peter Steffen/dpa)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.