időjárás 23°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Az orosz oligarchák paradicsomában van villája Volodimir Zelenszkijnek

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség
2022.05.15. 11:26 2022.05.15. 12:28
Az orosz oligarchák paradicsomában van villája Volodimir Zelenszkijnek

Volodimir Zelenszkijnek, a nép nem is annyira egyszerű szolgájának vagyonát egymilliárd dollárra becsülik egyes források – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Olaszország egyik legdrágább üdülőhelyén, Forte dei Marmiben van luxusvillája az ukrán elnöknek, aki több cégen keresztül tulajdonolja a luxusházat. A tulajdoni lap szerint a kastély a San Tommaso S. R. L. cég nevén van, amely a Como megyében található Cantú településen van bejegyezve és aminek a vezetője Pishchanska Svitlana, aki Zelenszkij egyik régi barátja.

Maga a San Tommaso az Aldorante Limited irányítása alatt áll. Ennek a fedőcégnek mindössze 2000 euró az alaptőkéje, a székhelye Cipruson van bejegyezve, ahol az egyetlen részvényes Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij felesége. 2019-ig egyébként maga az ukrán elnök is az igazgatója volt.

Forrás: V4NA

Forte dei Marmi strandjait Olaszország legjobbjai között tartják számon.A környéken futó- és kerékpárutak biztosítanak kikapcsolódást és hangulatos, méregdrága éttermek várják a vendégeket a luxusvillák erdejében.Zelenszkij 413 négyzetméteres villája mindössze 400 méterre található a tengertől, Forte dei Marmi központjában.

Forrás: V4NA

A Zelenszkij-villában 15 szoba található, a földszinten egy wellnessrészleg szaunával és pezsgőfürdővel. Ezen a szinten egy edzőterem, egy fürdőszoba és egy kis személyzeti apartman is helyet kapott, ahol masszázsasztalok is vannak.Az első emeleten található egy nappali étkezővel és a teraszra való kijárattal, egy konyha, egy hálószoba saját fürdőszobával, egy további fürdőszoba és egy mosókonyha. A második emeleten négy hálószoba található, mindegyiknek saját fürdőszobája van.

Az ukrán elnök olaszországi birtokán természetesen egy úszómedence is épült.A háztól nem messze található egyébként Andrea Bocelli olasz énekes rezidenciája, de Forte dei Marmi egyébként is a leggazdagabb emberek paradicsoma, rengeteg orosz oligarchának és hírességnek van itt villája. A gazdag oroszok birtokolják az összes ház egyharmadát az itteni tengerparton, ami körülbelül 2500 villát jelent. Gyakran megfordul errefelé Roman Abramovics, Oleg Gyeripaszka , Borisz Gromov, Oleg Tinkov vagy Alekszej Kudin. Bruno Murzi polgármester egy olasz lapnak arról beszélt, hogy aggódnak a város bevételei miatt. A leggazdagabb oroszok ugyanis idén nem üdülhetnek a városban, ahol szinte minden hozzájuk lett igazítva. Ma ezek az iparmágnások irányítják a település gazdaságát– panaszkodott.

Volodimir Zelenszkij egyébként tavaly ősszel is árulta a házát, a pontos összeget azonban nem volt hajlandó feltüntetni, ahogyan azt sem, hogy ő a villa tulajdonosa. Egy olasz ingatlanügynökség forrása azt mondta ukrán újságíróknak, hogy a házat 4,5 millió euróért akarták eladni. Egy friss Twitter-bejegyzés szerint azonban ma csak bérlik a villát, havonta mintegy 20 ezer euróért.

Volodimir Zelenszkij egyébként nem szegény, mint a nép egyszerű szolgája– állítja Ilja Kiva korábbi parlamenti képviselő a Telegram-csatornáján. Azt írta, hogy

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hatalmon töltött két és fél éve alatt valamivel több mint 1,2 milliárd dollárt halmozott fel a Dresdner Bank által a latin-amerikai Costa Ricában vezetett számláin. A rendszeres feltöltések, 12–35 millió dolláros részletekben, különböző csatornákon keresztül érkeznek, például Rinat Ahmetovtól és Viktor Pincsuktól a First Union Bankon és a Deutsche Bankon keresztül, valamint Igor Kolomojszkijtól a Banque Nationale de Paris-nál vezetett genfi számláiról– jelentette ki Ilja Kiva, aki hozzátette, hogy az elnök számláiról egy Miamiban lévő villát is vásároltak 56 millió dollárért. A politikus végül megjegyezte, hogy „Ukrajnát kirabolják és szisztematikusan tönkreteszik”.

A Forum voor Democratie holland konzervatív párt valamivel szerényebbre, 850 millió dollárra becsülte az ukrán államfő vagyonát, majd megjegyezte, hogy ennek az összegnek a nagy részét csak akkor kapta meg, amikor elnök lett. Honnan származik ez a pénz? És ami még fontosabb, hová megy?– tette fel a kérdést a párt a közösségi oldalán.

Zelenszkij egyébként azt állítja, hogy a vagyona nagy részét ukrán előadóművészként kereste. Ezek alapján úgy tűnik, hogy nem érte meg az államfőséget elvállalni, mert korántsem keres annyit, mint ezelőtt.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott és a Facebook közösségi oldalon megjelentetett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.