időjárás 28°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Egykori gerilla nyerte a kolumbiai elnökválasztás első fordulóját

MTI
2022.05.30. 08:38 2022.05.30. 09:49
Egykori gerilla nyerte a kolumbiai elnökválasztás első fordulóját

A gerillából lett közgazdász, majd bogotái polgármester, Gustavo Petro nyerte az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Kolumbiában, ellenfele pedig meglepetésre Rodolfo Hernández üzletember lesz a három hét múlva esedékes második fordulóban. A nem hivatalos végeredmény szerint az átfogó gazdasági és szociális reformokat ígérő, baloldali Petro a szavazatok valamivel több mint 40 százalékát szerezte meg. A 77 éves Hernández, aki szintén volt már polgármester – Bucaramanga városban – 28,1 százalékkal szerezte meg a második helyet.

A 62 éves Petro – akinek győzelmét már korábban valószínűsítették a közvélemény-kutatások nyomán – egyebek között a gerillaszervezetekkel kezdett béketárgyalások folytatásával, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésével, a nyugdíjak kiegyensúlyozásával, a felsőoktatás részleges ingyenessé tételével kampányolt. A választáson függetlenként indult Hernández – akit egyes elemzők populistának tartanak – gazdasági szigort és a korrupció elleni kemény fellépést ígért.

Ha Petro nyeri a második fordulót, több évtizedes jobboldali vezetés után lesz baloldali államfője Kolumbiának.

Az ellenzék győztes jelöltje vasárnap este úgy nyilatkozott, hogy a nép a változásra szavazott. – Az új vezetés fő feladata a jövő megalapozása lesz – mondta Petro.

A nem hivatalos végeredmény szerint a harmadik helyre a konzervatív Federico Gutiérrez futott be. A szintén konzervatív, leköszönő Iván Duque az alkotmány értelmében nem indulhatott a voksoláson. Negyedik helyen a centrista Sergio Fajardo végzett 4,2 százaléknyi szavazattal.

A választást – amelyen jelentős létszámú nemzetközi megfigyelőcsoport is jelen volt –  súlyosabb incidensek nem zavarták meg, közel 300 ezer rendőr és katona vigyázott a rendre. A részvétel 54,8 százalékos volt, csekély mértékben magasabb a négy évvel ezelőttinél.

 

Borítókép: Gustavo Petro, a baloldali Történelmi Szövetség államfőjelöltje (k) választási vitára érkezik Bogotában 2022. május 26-án, a kolumbiai elnökválasztás előtt három nappal (Fotó: MTI/EPA/EFE/Mauricio Duenas Castaneda)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.